Din handlekurv

Irsk Setter

Valp og raseprofil

#16

Popularitet i Norge

Antall registrerte valper siste 5 år

Statistikk for Irsk Setter i Norge

▪️  530 nye valper registrert i 2022 

▪️ En -25 % endring fra 2021

▪️  2579 registrerte siste 5 år

Datakilde: NKK

Hunderasens karakteristika

5,0/5

Aktivitetsnivå

3,5/5

Samarbeidsevne

1,5/5

Pelspleie

3,5/5

Budsjett

Fakta om Irsk Setter

Kort om Irsk settere
  • Irsk setter er en utpreget jakthund med en sterk vilje, god konkurranseinstinkt og tåler krevende værforhold
  • Rasen er glad i aktiviteter som sykling, hundekjøring, bæring av kløv og apportering
  • Utseendemessig er irsk setter en stram, muskuløs og elegant hund med vakker pels og farge
  • Pelsen krever jevnlig stell for å holde den glatt og uten krøller og bølger

Egenskaper og lynne

Irsk setter er en dedikert jakthund med en sterk vilje og evne til å jobbe selv under krevende værforhold. Den har også et konkurranseinstinkt og egner seg godt til aktiviteter som hundekjøring. Rasen elsker å bli brukt og trives med utfordringer. Samtidig er den svært vennlig og sosial.

Trening av Irsk Setter

Irske settere er anerkjent for sin intelligens, og mange av dem er ivrige etter å lære. Samtidig kan noen individer av denne rasen vise en viss egenrådighet.
For å bli en vellykket eier av en irsk setter, må du dedikere tid til daglig trening og holde en klar og konsekvent tilnærming. Positiv forsterkning fungerer best når du trener denne rasen, selv om det kan ta litt tid før de helt fanger opp hvordan belønningssystemet fungerer.  Tålmodighet er en dyd når det gjelder trening av irsk setter, uansett om du fokuserer på grunnleggende lydighet for hverdagen eller mer avanserte aktiviteter som jakt eller agility.

Det er viktig å erkjenne at irske settere ikke mangler intelligens; faktisk er de kjent for sin skarpe forstand. Det tar bare litt ekstra tid å få dem i gang med treningen. Når hunden har tilpasset seg treningsrutinene, vil den raskt kunne ta til seg nye ferdigheter. Dette betyr at selv en voksen irsk setter med en solid grunnleggende trening kan raskt lære seg nye oppgaver. Likevel bør selv voksne hunder få jevnlig og konsekvent trening for å opprettholde sine ferdigheter og trivsel.

Helsen til irsk setter

Irske settere anses som en sunn hunderase, og raseklubben har gjort en betydelig innsats for å selektere kun friske individer som avlsdyr.Likt mange andre større hunder, befinner de seg i risikogruppen for hofteleddsdysplasi (HD), og rundt 15-20 % av hundene lider av dette i varierende grad.Rasen er nærmest fri for progressiv retinal atrofi (PRA) og CLAD. Det er et uttalt mål å oppnå fullstendig frihet fra disse lidelsene i rasen innen de neste ti årene.

Størrelse og vekt

Denne setteren er en stram, muskuløs og elegant hund med flytende og frie bevegelser. Hodet er langt og tørt, med parallelle linjer mellom skalle og snuteparti. Øynene bør være så mørke som mulig, og ørene er plassert lavt og langt bak på hodet, tett inntil kinnene.Rasen har en elegant hals, dyp brystkasse og en hale som bæres i høyde med rygglinjen eller noe lavere. Den karakteristiske fargen er varmt rød og ren, uten spor av sort, noen har også hvite flekker på brystet men dette kan føre til noe prisøkning.

Irsk setter-hannhunder har en mankehøyde på 58-67 cm, mens tisper har en mankehøyde på 55-62 cm. Vanlig vekt for en irsk setter er alt fra 27-32kg.

Pelsstell

Irsk setterens kroppspels er middels langt, men kort og fint på hodet, øretippene og forsiden av bena. Pelsen skal være glatt med så få krøller og bølger som mulig. Det er langt og silkebløtt beheng på ørene, på baksiden av for- og bakben langt og fint. Under magen dannes et godt hårlag som kan nå brystet og forsiden av halsen. Halen skal ha en middels lang fane som gradvis avtar mot halespissen.

Historien til en nydelig fuglehund rase

Irsk setter har sin opprinnelse i de såkalte setting spaniels, som også er opphavet til de fleste andre setterrasene. Disse jakthundene ble svært populære, og avlen var først og fremst basert på jaktegenskaper, mens farger hadde mindre betydning. På begynnelsen av 1800-tallet ble de hvite og røde variantene spesielt populære på Irland.De rødhvite ble ansett som de beste jakthundene, mens de røde var mest ettertraktede for sitt vakre utseende. I 1860 ble de røde setterne skilt ut som en egen variant, og senere ble kun de røde tillatt på utstillinger. På begynnelsen av 1900-tallet kom de første irske setterne til Norge, og interessen for rasen ble stimulert av blant annet Fritjof Nansen, som brukte irske settere til jakt. I dag er rasen svært populær som både jakthund og familiehund.

Vil du vite mer om rasen?

Vi oppfordrer alle til å ta kontakt med raseklubben for ytterligere informasjon om irsk setter.
Klikk her for raseklubben

Lykke til med valg av en nydelig Irsk setter valp!

Støttende kilder: 
DyrebarDyreliv, Norsk IrskSetter Klubb (NISK).

Vurderer du en Irsk Setter valp?

Utforsk oppdrettere av Irsk Setter i Norge

Kartert viser oppdrettere av Irsk Setter i Norge med tidligere aktivitet

Hundeforsikring til Irsk Setter?

Finn best pris og vilkår som passer best for din hundefamilie 

HobbyHund's

Rasedatabase

0
Antall raser

Mest populære raser i 2022

border collie hunderase profilbilde
#1 Border Collie | +1.701
golden retriever valp med tunge ut profilbilde raseprofil
#2 Golden Retriever | +1.166
engelsk setter utendørs raseprofilbilde
#3 Engelsk Setter | +1.074
staffordshire bull terrier Hunderase profilbilde
#4 Staff. Bull Terrier | +1.026
labrador retreiver hunderase profilbilde
#5 Labrador Retriever | +963

Utstyr til valp?

Bestill og få gratis frakt

på ordre over 999,-

Problemfri 45 dagers returrett

Feil eller misfornøyd? Vi refunderer

Trygge produkter

Testet og vurdert av hundefamilier

100 % sikker betaling på nett

Visa / MasterCard / Vipps / Klarna