Finsk Lapphund

Valp og raseprofil

#13

Popularitet i Norge

Antall registrerte valper siste 5 år

Statistikk for Finsk Lapphund i Norge

▪️  751 nye valper registrert i 2022 

▪️ En 8 % endring fra 2021

▪️  2793 registrerte siste 5 år

Datakilde: NKK

Hunderasens karakteristika

3,5/5

Aktivitetsnivå

3,5/5

Samarbeidsevne

3,5/5

Pelspleie

3,5/5

Budsjett

Fakta om Finsk Lapphund

Oppsummering

  • Finsk Lapphund er en rolig og vennlig rase med gjeteregenskaper
  •  Den er allsidig og egner seg godt til hundesporter
  •  Rasen trives best med mye morsom aktivisering og tid utendørs
  •  Den er snill mot barn og dyr
  •  Finsk Lapphund har en spennende historie og er populær i Finland, Norge og Sverige

Finsk Lapphund

Vurderer du å skaffe deg en hund? La meg introdusere deg for den herlige rasen Finsk Lapphund. Med sin rolig og vennlige natur, gjeteregenskaper og allsidighet, er denne hunden en fantastisk følgesvenn. Ta en titt på alle de flotte egenskapene, historien og helseinformasjonen om rasen nedenfor. Og husk, hvis du vurderer å bli eier av en Finsk Lapphund, er det lurt å kontakte raseklubben for råd og veiledning.

Egenskaper og mentalitet

Finsk Lapphund er en ivrig, modig og lærevillig hund med et hjerte fylt av vennlighet og lojalitet. Denne rasen er virkelig en drømmefølgesvenn for hele familien og kan delta i en rekke hundesporter. Med sin store arbeidskapasitet og dens tykke, godt tilpassede pels, er Finsk Lapphund perfekt egnet for det nordiske klimaet.

Størrelse og utseende

Finsk Lapphund er middels stor og har en solid bygning i forhold til sin størrelse. Lengden er litt større enn mankehøyden. Med sin lange, tette pels og stående ører utstråler denne hunden en unik sjarm. Ideell mankehøyde for hannhunder er rundt 49 cm (46-52 cm), og for tisper rundt 44 cm (41-47 cm). Pelsen er rikelig og består av en lang, rett og grov dekkpels med en myk og tett underull. En halskrave er spesielt tydelig hos hannhunder. Hodet og forsiden av bena har kortere pels. Alle farger er tillatt, men grunnfargen skal dominere.

Pelspleie

Selv om Finsk Lapphund har lang pels, krever den ikke spesielt mye pelspleie. Det er tilstrekkelig å regelmessig gre gjennom pelsen for å holde den i god stand.

Historie

La oss dykke ned i historien til Finsk Lapphund. De første beboerne i det nordlige området etter istiden antas å ha vært samene eller fangstfolk som blandede seg med samene. Deres kultur var typisk for fangstfolk, og de var jegere og fiskere. Funnet av hunder i området tyder på at de hadde en dyp forbindelse med disse dyrene. Hundene måtte imøtekomme folket sine forskjellige behov og fungere som vakthunder, allsidige jakthunder og samtidig være nære familiemedlemmer. På Nordkalotten ble det på 1500-1550-tallet utviklet reindrift basert på tamrein. Hundenes hovedoppgave var å holde reinsdyrflokkene samlet for å beskytte dem mot rovdyr under de årlige vandringene. Disse hundene, som var vant til å jakte ulv og bjørn, var uvurderlige for eierne. Hundene skulle ringe og drive reinen mot eierne. Hundene var så viktige at de hadde sin egen plass innenfor døren til lavvo eller gamme.Finsk Lapphund som rase ble etablert av Finska Kennelklubben i 1945, basert på disse arktiske spisshundene.

På 60-tallet ble det importert uregistrerte arbeidende hunder av lapphundtypen fra Lappland for å stabilisere rasen, og den ble delt inn i langhårede og korthårede hunder. De korthårede variantene er dagens Finsk Lapphund, mens de langhårede fikk navnet Lapphund i 1967. På 1970-tallet ble det gjort ytterligere import av ekte Lapphunder fra hele Lappland-området, noe som gjorde rasen bedre og mer stabil, samtidig som typen og inntrykket av hunden ble forsterket. Det var en periode uenighet om hundene bare skulle være ensfarget svarte eller om flerfargede var tillatt. Genetiske undersøkelser viste at det var umulig å opprettholde en ensfarget svart rase, da fargevariantene også eksisterte hos de svarte hundene. I dag er Finsk Lapphund svært populær som familie- og hobbyhund i hele Finland. Rasen blir også stadig mer utbredt i Norge og Sverige.

Finsk Lapphund valp

Finsk Lapphund valper er kjent for sin søte og livlige natur. Disse valpene har en nysgjerrig og vennlig tilnærming til verden rundt seg. De har en sterk tilknytning til mennesker og trives i familiemiljøer. Som en intelligent rase tar de raskt til seg enkle kommandoer og grunnleggende opplæring. Finsk Lapphund valper har også en tendens til å være tålmodige og rolige, noe som gjør dem til gode følgesvenner for ulike livsstiler. Tidlig sosialisering er viktig for å bygge deres selvtillit og tilpasningsevne i forskjellige situasjoner. Regelmessig trening og mentale utfordringer hjelper til med å holde dem både fysisk og mentalt stimulert.

Finsk Lapphund vs. Lapsk Vallhund:

Finsk Lapphund og Lapsk Vallhund er nordiske raser med lignende bakgrunn og bruksområder, men viser forskjeller i utseende, personlighet og behov. Begge har dobbeltpels, men Finsk Lapphund har en tettere pels med halvveis hengende hale, mens Lapsk Vallhund har kortere pels og en oppreist hale. Finsk Lapphund er mer kompakt, mens Lapsk Vallhund er smidigere. I personlighet, er Finsk Lapphund rolig, vennlig og hengiven, egnet for familier. Lapsk Vallhund er aktiv, nysgjerrig og lojal, og krever mentale utfordringer.De har likheter som dobbeltpelsen og gjeterbakgrunn. Finsk Lapphund er mer allsidig, brukt som gårdshund og terapihund, mens Lapsk Vallhund er primært en gjeter og reinhund. Trening er viktig for begge, med Finsk Lapphund som krever moderat aktivitet og Lapsk Vallhund som trives med mer. Valget mellom dem avhenger av din livsstil og preferanser, enten du søker en rolig følgesvenn eller en mer aktiv partner.

Finsk Lapphund bjeffing

Finsk Lapphund har en tendens til å være en vokal rase og kan være ganske lydige. De har en naturlig bjeffende tendens som de bruker for å uttrykke seg eller varsle om ting i miljøet. Dette kan inkludere å gi beskjed om fremmede, potensielle farer eller bare for å kommunisere med eieren. Tidlig trening og sosialisering kan hjelpe til med å moderere bjeffingen og lære dem å respondere på kommandoer. Som med alle treningstiltak, er det viktig å være konsekvent og positiv for å oppnå ønsket atferd.

Mer informasjon

Hvis du ønsker å lære mer om Finsk Lapphund, anbefaler vi at du tar kontakt med raseklubben for ytterligere veiledning.
Rasestandarden beskriver detaljert de fysiske og mentale særtrekkene til rasen og er også en anbefalt kilde for alle som vurderer å skaffe seg en valp av denne fantastiske rasen.

Lenke til raseklubben: Klikk her

Lykke til med din utforskning av Finsk Lapphund!

Støttende kilder: Wikipedia, Anicura

Vurderer du en Finsk Lapphund valp?

Utforsk oppdrettere av Finsk Lapphund i Norge

Kartert viser oppdrettere av Finsk Lapphund i Norge med tidligere aktivitet

Hundeforsikring til Finsk Lapphund?

Finn best pris og vilkår som passer best for din hundefamilie 

HobbyHund's

Rasedatabase

0
Antall raser

Mest populære raser i 2022

border collie hunderase profilbilde
#1 Border Collie | +1.701
golden retriever valp med tunge ut profilbilde raseprofil
#2 Golden Retriever | +1.166
engelsk setter utendørs raseprofilbilde
#3 Engelsk Setter | +1.074
staffordshire bull terrier Hunderase profilbilde
#4 Staff. Bull Terrier | +1.026
labrador retreiver hunderase profilbilde
#5 Labrador Retriever | +963

Utstyr til valp?

Bestill og få gratis frakt

på ordre over 999,-

Problemfri 45 dagers returrett

Feil eller misfornøyd? Vi refunderer

Trygge produkter

Testet og vurdert av hundefamilier

100 % sikker betaling på nett

Visa / MasterCard / Vipps / Klarna