Din handlekurv

Norsk Elghund Sort

Valp og raseprofil

#28

Popularitet i Norge

Antall registrerte valper siste 5 år

Statistikk for Norsk Elghund Sort i Norge

▪️  371 nye valper registrert i 2022 

▪️ En 2 % endring fra 2021

▪️  1451 registrerte siste 5 år

Datakilde: NKK

Hunderasens karakteristika

5,0/5

Aktivitetsnivå

1,5/5

Samarbeidsevne

3,5/5

Pelspleie

4,0/5

Budsjett

Fakta om Norsk Elghund Sort

Kort om Norsk Elghund Sort

  • Norsk Elghund Sort er en utpreget jakthund, brukt til elgjakt og som bandhund i Norge.
  • Rasen er modig, energisk, og har gode egenskaper som bandhund.
  • Utseendemessig er den velbalansert med en sort kort, glinsende pels.
  • Mentalt sett er den rolig, hengiven, og uredd.

En Jakthund Med Personlighet

Norsk Elghund Sort er en spennende hunderase som er utpreget egnet for jakt. Denne vakre hunden er ikke bare en selskapshund, men en energisk følgesvenn for eventyr i skog og mark. Som bandhund brukes den til elgjakt i Norge, og dens mot og modige natur gjør den til en verdifull partner under denne jakten. Den er fortsatt «lillebror» sammenlignet med den grå elghunden, men dens utmerkede ferdigheter som bandhund har bidratt til å etablere en sterk stamme av rasen i Norge.

Egenskaper og Mentalitet

Norsk Elghund Sort er en hund avlet spesifikt for bandhund-jakt på elg og hjort. En av dens mest beundringsverdige egenskaper er evnen til å samarbeide tett med føreren. Denne hunden er først og fremst en overværshund og bruker alle sine sanser under jakten. Den opptrer rolig og taus i kontakt med viltet, slik at føreren kan nærme seg uten å bli oppdaget. Rasen er kjent for sitt gode gemytt og blir ofte betraktet som en fantastisk familiehund.

Størrelse og Utseende

Norsk Elghund Sort har en imponerende fremtoning med sin velbalanserte og harmoniske, kvadratiske kropp. Ørene er opprettstående og spisse, og halen er stramt opprullet over ryggen. Pelsen er kort, sort og glinsende, og noen hvite markeringer på brystet og tærne er tillatt. Rasen har en mankehøyde på 49 cm for hannhunder (med en idealhøyde på 47 cm) og 43-46 cm for tisper (med en idealhøyde på 44 cm).

Pelsstell

Norsk Elghund Sort krever moderat pelsstell. Pelsen er tett, stritt og glattliggende. På hodet og benas forside er den tett og glatt, mens den er lengre på brystet, halsen, lårene, forbenas bakside og undersiden av halen. Pelsen består av lengre, strie dekkhår med myk sort underull.

Historikk

Norsk Elghund Sort er en gammel rase som har utviklet seg fra lokale spisshundraser i grensetraktene mellom Norge og Sverige. Den har eksistert som en selvstendig rase siden midten av 1800-tallet. Den svarte elghunden er den minste av elghundrasene og er en typisk spisshund. Den er kjent for sin rolige natur og sterke tilknytning til familien. Tidligere ble den verdsatt for sine egenskaper som en uredd og psykisk sterk hund under tett dyrekontakt og jakt på bjørn.

Rasen har vist seg spesielt godt egnet som bandhund, og gjennom nøye avl har den blitt en ekspert innen denne jaktformen. På slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet var den sorte elghunden utbredt, spesielt i østlige deler av Norge, hvor den ble brukt til jakt på elg og bjørn. På midten av 1950-tallet var rasen nesten utdødd, men takket være dedikerte entusiaster som avlet på de beste eksemplarene, begynte bestanden å vokse jevnt igjen.

I dag er det årlige registreringstallet for valper mellom 180 og 220. Selv om den sorte elghunden fortsatt er «lillebror» i forhold til den grå elghunden, er det nå en sterk stamme av rasen i Norge. Norsk Elghund Sort er en av Norges syv nasjonale raser og har begrenset utbredelse i resten av verden. Det finnes en liten bestand i Sverige, og noen eksemplarer av rasen kan også bli funnet i Tyskland, Estland og USA.

Lyst til å vite mer om rasen?

For mer informasjon og veiledning om Norsk Elghund Sort, anbefales det å kontakte raseklubben. Raseklubben sitter på ekspertisen om rasen, har oversikt over oppdrettere og inngående kunnskap om rasens helse. Du kan finne lenken til raseklubben nederst på denne siden.

Klikk her for å komme direkte til raseklubben. 

Lykke til med å utforske den fantastiske verdenen til Norsk Elghund Sort!

Vurderer du en Norsk Elghund Sort valp?

Utforsk oppdrettere av Norsk Elghund Sort i Norge

Kartert viser oppdrettere av Norsk Elghund Sort i Norge med tidligere aktivitet

Hundeforsikring til Norsk Elghund Sort?

Finn best pris og vilkår som passer best for din hundefamilie 

HobbyHund's

Rasedatabase

0
Antall raser

Mest populære raser i 2022

border collie hunderase profilbilde
#1 Border Collie | +1.701
golden retriever valp med tunge ut profilbilde raseprofil
#2 Golden Retriever | +1.166
engelsk setter utendørs raseprofilbilde
#3 Engelsk Setter | +1.074
staffordshire bull terrier Hunderase profilbilde
#4 Staff. Bull Terrier | +1.026
labrador retreiver hunderase profilbilde
#5 Labrador Retriever | +963

Utstyr til valp?

Bestill og få gratis frakt

på ordre over 999,-

Problemfri 45 dagers returrett

Feil eller misfornøyd? Vi refunderer

Trygge produkter

Testet og vurdert av hundefamilier

100 % sikker betaling på nett

Visa / MasterCard / Vipps / Klarna