Dvergdachshund Strihåret

Valp og raseprofil

#138

Popularitet i Norge

Antall registrerte valper siste 5 år

Statistikk for Dvergdachshund Strihåret i Norge

▪️  32 nye valper registrert i 2022 

▪️ En -22 % endring fra 2021

▪️  153 registrerte siste 5 år

Datakilde: NKK

Hunderasens karakteristika

3,5/5

Aktivitetsnivå

3,5/5

Samarbeidsevne

5,0/5

Pelspleie

3,5/5

Budsjett

Fakta om Dvergdachshund Strihåret

 

Oppsummering

  • Dvergsdachshund strihåret er en allsidig og god jakt- og sporhund.
  • Rasen er oppfinnsom, energisk og ønsker å bli sysselsatt.
  • Dachshunden er kjent som «den lille allrounderen» og passer godt som familiehund for aktive eiere.
  • Dachshunden kommer i ni forskjellige rasevarianter med tre ulike hårlag og størrelser.
  • Finn ut hvilket bruksområde du ønsker før du velger hårlags- og størrelsesvariant.

Historie

Dvergsdachshund strihåret har sitt opphav i Tyskland, og ordet «dachs» betyr grevling. I Norge ble den tidligere kalt grevlinghund. Rasen har utviklet seg fra støverhunder med korte ben på en ellers normal skjelettoppbygning.

Dvergsdachshunden skal være lang, lav, muskuløs og ikke begrenset av sin spesielle kroppsfasong. Dachshundens historie kan spores tilbake til middelalderen, der den ble avlet fra støverraser som var spesielt egnet til hijakt. Fra disse kortbente hundene oppstod dvergsdachshunden, som i moderne tid er anerkjent som en av de mest allsidige og nyttige jakthundene verden over.

Egenskaper og mentalitet

Dvergsdachshunden brukes i dag som hihund, drevhund, spor- og ettersøkshund. Den er et førstevalg for rådyrjakt og er en dyktig viltfinnere som driver med et behagelig tempo både for viltet og jegeren.

Rasen fungerer også utmerket som familiehund og turkamerat. På utstillinger viser den gjerne sin energi, sjarm og utstråling, og det er ikke uvanlig å se den blant de beste i konkurransen. Dvergsdachshunden kan også delta i ulike jaktprøver og blodsporprøver, som gir rett til championat. Den viser seg også velkommen på hundeutstillinger og konkurrerer i NM i spor mot andre raser.

Dvergsdachshunden er en aktiv og morsom familiehund. Den har en tendens til å velge ut sine egne bekjente og behandler dem som «personlige venner». Den utnytter gjerne denne statusen til fulle. Rasen tar seg til rette i omgivelsene og liker å ha oversikt over reviret ved å ligge høyt. Når den trenger ro, foretrekker den å ligge under eller inne i noe, gjerne gjemt under dynen.

For at dvergsdachshunden skal være lydig og omgjengelig, kreves det en bestemt og konsekvent eier. På grunn av dens iboende jaktinstinkt er det ikke alltid anbefalt å la den gå løs under turer.

Størrelse og utseende

Dvergsdachshunden finnes i ni forskjellige rasevarianter basert på størrelse og tre hårlag: strihåret, langhåret og korthåret. Rasen er under middels stor, og den største varianten skal veie rundt 9 kg ifølge rasestandarden. De mindre variantene blir klassifisert etter brystmålet, der kanindachsen kan ha et brystomfang på opptil 30 cm, og dvergdachshunden kan måle fra 30 til 35 cm.

Når det gjelder hårlag, har strihåret en jevn, tett og stri pels med underull som dekker hele kroppen, unntatt snute, øyebryn og ører. Langhåret har en glatt, glinsende og tilliggende pels med underull, spesielt på halsen, kroppens underside, ører og med en fullstendig fane på halen. Korthåret har en kort, tett, glinsende og tilliggende pels uten synlige bare flekker. Halenhar en dekkende pels, men ikke for rikelig, og noen lange beskyttelseshår på undersiden er ikke uvanlig.

Helse

Dvergsdachshunden er generelt en frisk rase som har en god forventet levealder. Norske Dachshundklubbers Forbund (NDF) arbeider for å avle frem mentalt og fysisk friske hunder. Ryggprolaps forekommer hyppigere hos dachsen sammenlignet med andre raser, og NDF legger stor vekt på å ta hensyn til dette i avlsarbeidet. Øyesykdommen PRA (progressiv retinal atrofi) har tidligere vært et fokus, men forekomsten er nå svært lav. Mange velger likevel å øyelyse hundene før avl. Andre helseaspekter er beskrevet i RAS-dokumentet (Rasespesifikke avlstrategier).

Pelsstell

Dvergsdachshunden har sjelden problemer med pelsen og har normal felling vår og høst. Oppdrettere kan gi veiledning om hvordan pelsen skal stelles. Generelt kan man si at korthårede trenger en stiv børste og pusseklut, langhårede trenger en fintannet metallkam, og strihårede trenger en karde og en sløv trimmekniv. Korthårede og langhårede varianter krever minimalt med pelsstell, mens strihårede varianter må trimmes og pusses jevnlig.

Lyst til å vite mer om rasen?

Generelt anbefales det å ta kontakt med raseklubben for å få mer informasjon om dvergsdachshund strihåret og eventuelle valpekjøp. 

Klikk her for å komme til Raseklubben.

Lykke til!

Vurderer du en Dvergdachshund Strihåret valp?

Utforsk oppdrettere av Dvergdachshund Strihåret i Norge

Kartert viser oppdrettere av Dvergdachshund Strihåret i Norge med tidligere aktivitet

Hundeforsikring til Dvergdachshund Strihåret?

Finn best pris og vilkår som passer best for din hundefamilie 

HobbyHund's

Rasedatabase

0
Antall raser

Mest populære raser i 2022

border collie hunderase profilbilde
#1 Border Collie | +1.701
golden retriever valp med tunge ut profilbilde raseprofil
#2 Golden Retriever | +1.166
engelsk setter utendørs raseprofilbilde
#3 Engelsk Setter | +1.074
staffordshire bull terrier Hunderase profilbilde
#4 Staff. Bull Terrier | +1.026
labrador retreiver hunderase profilbilde
#5 Labrador Retriever | +963

Utstyr til valp?

Bestill og få gratis frakt

på ordre over 999,-

Problemfri 45 dagers returrett

Feil eller misfornøyd? Vi refunderer

Trygge produkter

Testet og vurdert av hundefamilier

100 % sikker betaling på nett

Visa / MasterCard / Vipps / Klarna