hund som peser med tunga ut i sommervarme på gressplen i sola

Pass på hunden i sommervarmen!

Hunder har ikke samme muligheten til å regulere kroppstemperatur som oss mennesker. Visste du at hundens svettekjertler faktisk er i potene og på nesen?  

Hundens svettekjertler sitter mellom tredeputene på potene, som betyr at de har svært få svettekjertler. Dette gjør at hunder ikke har de samme mulighetene til å regulere kroppstemperaturen sin som oss mennesker. Derfor er det ekstra viktig å passe godt på hunden i sommervarmen. Vi har samlet noen enkle tiltak du kan gjøre for å sørge for at hunden din får en behagelig sommer og unngår heteslag:

Pass på at hunden får i seg nok væske

Sørg for at hunden alltid har tilgang til frisk og kaldt vann, og ta gjerne med litt ekstra vann på tur. Hvis hunden din ikke vil drikke skal du heller ikke tvinge den til det, men du kan prøve å legge noen godbiter i bunn av vannskålen. Da får de både i seg vann og litt aktivisering i form av å prøve å få tak i godbitene.

Du kan for eksempel ta med en vannflaske eller turskål til hunden, så er det enkelt å tilby hunden vann når dere er utenfor hjemmet.

Planlegg turene i varmen

Hunder må uansett ut flere ganger i løpet av dagen for å få gått på do og beveget seg, selv når det er varm ute. De lange turene bør en derimot legge til tidspunkt på dagen der temperaturen er litt kjøligere. For å sjekke om asfalten er for varm til å gå tur kan du legge hånden på den. Klarer du ikke holde hånden på asfalten i mer enn 5 sekunder er den også for varm for hundens poter. 

Selv om det er lett for oss to-bente som går med sko å glemme dette, er det viktig å huske på at selv om det er 25 grader i luften kan asfalten fort holde opp mot 50 grader. Det er derfor lurt og velge en tur-rute der dere kan gå på stier, gress eller i skogen på de varmeste dagene. 

Et alternativ kan være å leke med hunden i hagen eller parken fremfor å gå en lang tur hvis temperaturen er for høy. Eventuelt kan du la hunden søke etter godbiter eller fôr i gresset, så får den brukt luktesansen godt også.

Ikke forlat hunden alene i bilen

Når det er varmt i været øker temperaturen i en parkert bil raskt. Det er derfor anbefalt og ikke la hunden være alene igjen i bilen på de varmeste dagene.

Hvordan kjøle ned hunden

Hunder kan trenge litt hjelp til å kjøle seg ned i varmen, og det er flere måter du kan kjøle den ned. Du kan eksempelvis ta lunkent vann på hundens poter og buk, eller gi den noe kaldt å spise på. Eventuelt kan du legge ut en kjølematte på gulvet eller et sted i skyggen, så den selv kan legge seg her når den er varm.

Symptomer for å kjenne igjen heteslag

Selv om vi passer på og følger nøye med, kan hunden oppleve å bli dehydrert eller få heteslag. Hunder peser mye i varmen, da dette er deres måte å kvitte seg med varme på, og det kan derfor være vanskelig å oppdage om hunden har fått heteslag. Her er derimot noen symptomer du som hundeeier bør se etter i sommervarmen:

  • Hunden søker mot kalde flater så den kan kjøle seg ned 
  • Hunden reagerer ikke på en kjent kommando og kan oppleves som forvirret 
  • Den kan bli rød i slimhinner og tannkjøtt 
  • Hunden kan virke slapp og eksempelvis legge seg ned/falle om på tur

Hvis du mistenker at hunden er overopphetet eller har fått heteslag bør du alltid ta kontakt med veterinær for å få raskest mulig anbefaling til hva som er best behandling for din hund.

Kilder:

https://www.hillspet.no/dog-care/healthcare/heat-exhaustion-in-dogs

https://dyreneshus.no/2020/07/heteslag-hos-hund/https://www.anicura.no/fakta-og-rad/hund/heteslag-hos-hund/

https://www.anicura.no/fakta-og-rad/hund/heteslag-hos-hund/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Bestill og få gratis frakt

på ordre over 999,-

Problemfri 45 dagers returrett

Feil eller misfornøyd? Vi refunderer

Trygge produkter

Testet og vurdert av hundefamilier

100 % sikker betaling på nett

Visa / MasterCard / Vipps / Klarna