Ungarsk Vizsla Korthåret

Valp og raseprofil

#155

Popularitet i Norge

Antall registrerte valper siste 5 år

Statistikk for Ungarsk Vizsla Korthåret i Norge

▪️  34 nye valper registrert i 2022 

▪️ En 13 % endring fra 2021

▪️  120 registrerte siste 5 år

Datakilde: NKK

Hunderasens karakteristika

5,0/5

Aktivitetsnivå

3,5/5

Samarbeidsevne

1,5/5

Pelspleie

3,5/5

Budsjett

Fakta om Ungarsk Vizsla Korthåret

 

Oppsummering:

  • Rasen er en stående fuglehund med et stort behov for å bruke sine jaktegenskaper.
  • Den Ungarske Vizslaen er vennlig og svært sosial.
  • Riktig tilpasning til hundens bruksegenskaper er viktig for at den skal fungere godt i familien.

Historikk:

Den ungarske vizslaen er ansett som Ungarns nasjonale hunderase. Selv om det er vanskelig å spore rasens opprinnelse, begynner historien på 900-tallet da de krigende nomadestammene, madjarene, flyttet inn på Karpatenes sletter – dagens Ungarn. Madjarene hadde med seg jakthunder som blandede seg med lokale hunder. Senere blanding med tyrkernes gule hunder under tyrkernes invasjon på 1500- og 1600-tallet førte til utviklingen av den ungarske vizslaen.

 Ordet «vizsla» betydde opprinnelig «søke» eller «lete» på ungarsk, men brukes nå mest i betydningen fuglehund.I århundrene som fulgte, ble vizslaen eid av den jagende adelen i Ungarn. Før ildvåpenets tid, ble vizslaen brukt til fuglejakt med nett og falk. Den ble brukt til alle typer fuglejakt, både på land og i vann, og til jakt på småvilt og hjortedyr samt til sporing.

Den deltok også i villsvinjakt, der flere hunder ble sluppet løs for å jakte sammen.På 1900-tallet, som inkluderte to verdenskriger og russernes invasjon av Ungarn, sto vizslaen nær utryddelse. Etter første verdenskrig søkte entusiaster etter den gamle vizslatypen i landet. Rundt et dusin hunder ble funnet og dannet grunnstammen for alle registrerte vizslaer i Ungarn. Den første standarden for rasen ble etablert i 1935.Under den russiske invasjonen flyktet mange ungarere og tok hundene sine med seg. Dermed etablerte vizslaen seg i andre europeiske land og i USA. Den kom til USA på 1930-tallet, til England på 1950-tallet og til Norge (og Sverige) på 1970-tallet.

Egenskaper og mentalitet

Vizslaen er svært sosial og trives best i selskap med mennesker. Den vil helst ikke være utenfor synsvidde, enten dere er ute eller inne. Selv om den kan være alene, trives den aller best i ditt selskap. Den har også en viss vaktinstinkt. Vizslaen har en tendens til å ville bære noe, spesielt når den hilser velkommen. 

Den kan forsiktig holde rundt håndleddet ditt. Dette virker som dens spesielle måte å vise glede og hengivenhet på. Under jakt opprettholder vizslaen god kontakt med føreren, har en utmerket luktesans og går sjelden forbi vilt. Den er glad i å apportere både på land og i vann. Vizslaen har noen spesielle nykker og er ikke nødvendigvis egnet for alle. Men for de som forstår og verdsetter dens personlighet, er den den mest hengivne og fascinerende hunden som finnes, spesielt når det gjelder samarbeid!

Størrelse og utseende

Vizslaen er en elegant og muskuløs hund med en rektangulær kropp, og beveger seg lett og elegant. Skallen er bred og lett hvelvet, med moderat stopp og rett neserygg samt stramme lepper. Ørene er hengende og ikke for lange. 

Halsen er stram og muskuløs, går over i en tydelig manke og har en stram overlinje. Brystkassen skal være lang og dyp, men ikke for bred. Halen er lavt ansatt og bæres i forlengelse av overlinjen. For- og bakbenene er godt vinklede.

Fargen varierer fra nyanser av rødgul til mørk gylden (semmelgelb). Ørene kan være noe mørkere, men ellers skal fargen være jevn. Fargen på lepper og øyelokksrender harmonerer med nesen.Skulderhøyde for hanner er 58-64 cm, og for tisper er den 54-60 cm.

Pelspleie

Vizslaen har korthår og trenger ikke mye stell. Pelsen er lett å holde. Pelsen er kort og tett, men skal føles grov og hard. På hodet og ørene er pelsen tynnere, mer silkeaktig og kortere. Det er ingen underull.

Lyst til å vite mer om rasen?

Generelt anbefales det å ta kontakt med raseklubben for mer informasjon om Ungarsk Vizsla korthåret. Raseklubben har ekspertise på rasen, oversikt over oppdrettere og kunnskap om helseaspekter. 

Klikk her for å komme til raseklubben.

Vi ønsker deg masse lykke til med ditt eventuelle valg av en ungarsk vizla korthåret valp!

Vurderer du en Ungarsk Vizsla Korthåret valp?

Utforsk oppdrettere av Ungarsk Vizsla Korthåret i Norge

Kartert viser oppdrettere av Ungarsk Vizsla Korthåret i Norge med tidligere aktivitet

Hundeforsikring til Ungarsk Vizsla Korthåret?

Finn best pris og vilkår som passer best for din hundefamilie 

HobbyHund's

Rasedatabase

0
Antall raser

Mest populære raser i 2022

border collie hunderase profilbilde
#1 Border Collie | +1.701
golden retriever valp med tunge ut profilbilde raseprofil
#2 Golden Retriever | +1.166
engelsk setter utendørs raseprofilbilde
#3 Engelsk Setter | +1.074
staffordshire bull terrier Hunderase profilbilde
#4 Staff. Bull Terrier | +1.026
labrador retreiver hunderase profilbilde
#5 Labrador Retriever | +963

Utstyr til valp?

Bestill og få gratis frakt

på ordre over 999,-

Problemfri 45 dagers returrett

Feil eller misfornøyd? Vi refunderer

Trygge produkter

Testet og vurdert av hundefamilier

100 % sikker betaling på nett

Visa / MasterCard / Vipps / Klarna