Din handlekurv

Tibetansk Spaniel

Valp og raseprofil

#23

Popularitet i Norge

Antall registrerte valper siste 5 år

Statistikk for Tibetansk Spaniel i Norge

▪️  389 nye valper registrert i 2022 

▪️ En -14 % endring fra 2021

▪️  1799 registrerte siste 5 år

Datakilde: NKK

Hunderasens karakteristika

1,5/5

Aktivitetsnivå

3,5/5

Samarbeidsevne

3,5/5

Pelspleie

2,0/5

Budsjett

Fakta om Tibetansk Spaniel

Oppsummering

 Livlig, energisk, og smidig: Tibben, som den ofte kalles, er en overraskende rask og bevegelig liten hund. Den blir ofte beskrevet som en «stor hund i liten kropp».

Rolig, snill og lojal: Tibben er kjent for sitt rolige og snille vesen. Den er lojal mot sin familie og forsiktig av natur, men kan også være litt egenrådig og selvstendig. Den tenker selv og trekker sine egne konklusjoner.

En fantastisk selskapshund: Tibben er utmerket som selskapshund og trives best når den er tett knyttet til sin familie. Den har et stort behov for nærkontakt og vil gjerne ligge tett inntil eieren sin, enten i sengen, på fanget eller ved føttene.

Historie

I hjemlandet Tibet hadde tibetanske spaniels en viktig rolle som voktere ved klostrene. De holdt oppsyn med omgivelsene og varslet med ulike bjeff når fremmede nærmet seg. Denne vokterinstinkten kan man fremdeles høre i dag.I tillegg til sin vokterrolle bidro de også til å holde munkene varme i det kalde fjellklimaet. Derfor ser vi fortsatt en sterk tilknytning til mennesker hos rasen. For en lykkelig tibetansk spaniel er det nesten en forutsetning å få ligge tett inntil eieren sin.

Tibben i Europa

Tibetansk spaniel har en relativt kort historie i Europa. Den ble introdusert i England på begynnelsen av 1900-tallet, men fikk ikke umiddelbar suksess. Andre verdenskrig nesten utryddet rasen i England, og etter krigen måtte oppbyggingen av rasen starte nesten helt fra scratch.På 1950- og 1960-tallet kom rasen til Norden, hvor den først ikke vakte mye oppmerksomhet. Men på 1980-tallet økte interessen betydelig, og på få år ble tibetansk spaniel en av de mest ettertraktede miniatyrhundene.

Egenskaper og Mentalitet

Tibetansk spaniel er liten, men robust, og virker som en svært grei hund å ha med å gjøre. Det er den også, men man må kjenne og respektere rasens natur for å få det beste ut av den. Man må vite hva man kan forvente, og ikke forvente, av denne spennende rasen. Noen mennesker opplever ikke ideelle samliv med en tibbe, og dette kan skyldes urealistiske forventninger om en «uproblematisk» og lydig hund.

Det er viktig å huske at tibetanske spaniels ikke har blitt avlet isamme grad som mange andre raser for å passe inn i vårt moderne samfunn. De bærer fremdeles mye av den opprinnelige fjellhunden i seg, med en sterk trang til å sitte høyt eller klatre i bratte terreng. Rasen beskrives ofte som «listig som en rev, selvstendig som en katt og oppfinnsom som en ape». Tibben har en tendens til å lage sine egne regler og utfordre eierens påbud. Dette stammer sannsynligvis fra dens historiske bakgrunn, der kun de sterkeste og mest selvhevdende hundene kunne overleve i de tibetanske fjellene.

For å trives i et moderne hjem og samfunn er det likevel viktig å oppdra tibetansk spaniel. Uten opplæring vil den med glede ta over styringen og vise sin oppfinnsomhet når det gjelder å unnslippe hage eller hus for å utforske nabolaget.

Størrelse og Utseende

Tibetansk spaniel er liten, men aktiv og våken. Den har en harmonisk bygning, med kroppen noe lengre enn mankehøyden. Mankehøyden er vanligvis rundt 25,4 cm, og den ideelle vekten ligger mellom 4,1 og 6,8 kg.Rasen kommer i forskjellige farger, hvor sobel er den vanligste. Tibben kan også være particolor, som betyr at den har hvit pels med gyldne eller mørkere tegninger. En annen variant er black/tan, hvor den er sort med brune tegninger.

Pelsstell

Tibetansk spaniel røyter vår og høst. For å opprettholde en vakker pels anbefales det å børste den 2-3 ganger i uka og bade den ved behov.

Råd fra Raseklubben

Generelt anbefales det alle som vurderer å kjøpe en valp å ta kontakt med raseklubben. Raseklubben sitter på ekspertisen om rasen, har oversikt over oppdrettere, og kan gi kunnskap om rasens helse. Du finner lenken til raseklubben nederst på denne siden.Ved å lese rasestandarden kan man få en dypere forståelse av rasens fysiske og mentale særtrekk. Denne standarden er også anbefalt lesing for alle som vurderer å kjøpe en valp av denne rasen.Klikk her for og komme til RaseklubbenØnsker deg lykke til med din eventuelle nye firbente venn!

Vurderer du en Tibetansk Spaniel valp?

Utforsk oppdrettere av Tibetansk Spaniel i Norge

Kartert viser oppdrettere av Tibetansk Spaniel i Norge med tidligere aktivitet

Hundeforsikring til Tibetansk Spaniel?

Finn best pris og vilkår som passer best for din hundefamilie 

HobbyHund's

Rasedatabase

0
Antall raser

Mest populære raser i 2022

border collie hunderase profilbilde
#1 Border Collie | +1.701
golden retriever valp med tunge ut profilbilde raseprofil
#2 Golden Retriever | +1.166
engelsk setter utendørs raseprofilbilde
#3 Engelsk Setter | +1.074
staffordshire bull terrier Hunderase profilbilde
#4 Staff. Bull Terrier | +1.026
labrador retreiver hunderase profilbilde
#5 Labrador Retriever | +963

Utstyr til valp?

Bestill og få gratis frakt

på ordre over 999,-

Problemfri 45 dagers returrett

Feil eller misfornøyd? Vi refunderer

Trygge produkter

Testet og vurdert av hundefamilier

100 % sikker betaling på nett

Visa / MasterCard / Vipps / Klarna