Sentralasiatisk Ovtcharka

Valp og raseprofil

#261

Popularitet i Norge

Antall registrerte valper siste 5 år

Statistikk for Sentralasiatisk Ovtcharka i Norge

▪️   nye valper registrert i 2022 

▪️ En endring fra 2021

▪️  6 registrerte siste 5 år

Datakilde: NKK

Hunderasens karakteristika

0,0/5

Aktivitetsnivå

0,0/5

Samarbeidsevne

0,0/5

Pelspleie

0,0/5

Budsjett

Sentralasiatisk Ovtcharka som står ute i skogen

Fakta om Sentralasiatisk Ovtcharka

Oppsummering av Sentralasiatisk Ovtcharka

  •  Harmonisk bygget, stor, og moderat lang hund med en robust og muskuløs kropp.
  •  Selvsikker, avbalansert, og rolig temperament med stor arbeidskapasitet og fryktløshet overfor rovdyr.
  •  Massivt hode med dyp skalle, moderat stopp, og middels store øyne.
  •  Middels store, hengende ører og en kraftig og oval hals.
  •  Rette og parallelle forlemmer, velproporsjonert kropp med markert manke, og en hale som bæres i en sigdform.
  •  Rette og parallelle baklemmer med brede lår og moderat vinklede knær.
  •  Rikelig, rett og grov pels med godt utviklet underull.

Opprinnelse og helhetsinntrykk

Sentralasiatisk Ovtcharka er en harmonisk bygget hund av stor størrelse med en moderat lang kropp. Den har en robust og muskuløs kropp uten synlige muskler, og den har et godt kjønnspreg. Hannhunder er mer massive og modige enn tisper, med en tydelig manke og større hode. Rasen er først fullt utviklet ved 3 års alder.

Adferd og temperament

Sentralasiatisk Ovtcharka er selvsikker, avbalansert, rolig, stolt og selvsikker. Den har stor arbeidskapasitet, utholdenhet og et naturlig territorialinstinkt. Rasen er kjent for sin fryktløshet overfor store rovdyr, og dette er et karakteristisk trekk.

Utseende og hode

Rasen har et massivt hode som er i balanse med kroppen. Hodefasongen er tilnærmet rektangulær sett både ovenfra og fra siden. Skallen er dyp, med en flat panne og lang skalle. Nakkeknølen er veldefinert, men lite synlig på grunn av velutviklede muskler. Øyenbrynsbuene er moderat definerte. Sentralasiatisk Ovtcharka har middels store øyne som er ovale og bredt ansatt. 

Øynene ser rett fram og varierer i farge fra mørkebrun til hasselnøtt, med tykke øyenlokk. Nedre øyenlokk bør være stramme, og det skal ikke være synlig tredje øyelokk. Øyenlokksrendene skal være godt pigmenterte og sorte. Ørene er middels store, trekantede, tykke og lavt ansatt, hengende ned. I hjemlandet har det vært vanlig å kupere ørene, men dette er forbudt i enkelte land.

Hals og lemmer

Halsen til Sentralasiatisk Ovtcharka er middels lang, meget kraftig og oval i tverrsnitt. Den er lavt ansatt og har løs halshud, som er typisk for rasen. Forlemmene er rette og parallelle sett forfra, med kraftige benstammer og en god skulder som er lang og velvinklet. Overarmen er skråstilt og lang, og albuen ligger korrekt til, verken innover- eller utoverdreid. 

Underarmen er rett og har en kraftig benstamme med langt og ovalt tverrsnitt. Mellomhånden er moderat lang, bred, kraftig og rett. Potene er store, runde og har buede tær med store og tykke tredeputer.

Kropp og bevegelser

Sentralasiatisk Ovtcharka har en velproporsjonert kropp som er godt holdt oppe. Manken er markert, spesielt hos hannhunder, og er muskuløs, lang og høy med en tydelig overgang til ryggen. Ryggen er rett, bred og meget muskuløs, og lengden utgjør ca. halvparten av avstanden fra manken til halefestet. Lenden er kort, bred, muskuløs og lett hvelvet. 

Krysset er moderat langt, bredt og meget muskuløst, med en lett fallende linje mot haleroten. Mankehøyden skal overstige høyden ved krysset med 1-2 cm. Brystet er dypt, langt, bredt og tydelig utviklet, med en bredere brystkasse bakover. Den har lange bakre ribben, og brystkassen når til albuen eller litt under. Forbrystet er synlig noe foran skulderleddet. 

Underlinjen er moderat oppsvingt. Halen er tykk ved roten og ganske høyt ansatt. Naturlig bæres halen i en sigdform eller i en åpen bue som begynner ved halens siste tredjedel. Når hunden er oppmerksom, heves halen til rygglinjen eller litt over, og den bæres hengende i avslappet tilstand. Det har vært vanlig å kupere halen i rasens hjemland, men dette er forbudt i enkelte land.

Baklemmer

Baklemmene til Sentralasiatisk Ovtcharka er rette og parallelle sett bakfra, litt mer vidstilte enn forlemmene. Lårene er brede, moderat lange og meget muskuløse. Knærne er verken inn- eller utoverdreide og er moderat vinklet. Underlåret er omtrent samme lengde som låret, og mellomfoten er meget kraftig, moderat lang og loddrett. Potene er som forpotene, med store og buede tær, og fargen på neglene er uvesentlig.

Pels og farge

Sentralasiatisk Ovtcharka har rikelig, rett og grov pels med godt utviklet underull. Pelsen er kort og tett på hodet og bena, og den kan være lengre over manken. Dekkpelsen kan være kort eller noe lengre, avhengig av individet. Avhengig av pelslengden, kan dekkhårene være 3-5 cm eller 7-10 cm lange. Noen individer kan ha en lengre pels somdanner en krage og faner bak ørene, samt på benas bakside og under halen. Alle farger godtas bortsett fra genetisk blå og genetisk brun i alle kombinasjoner, samt tan med sort sadel.

Størrelse og vekt

Sentralasiatisk Ovtcharka er en stor rase, og mankehøyden bør være minimum 70 cm for hannhunder og minimum 65 cm for tisper. Stor størrelse er ønskelig, men det er viktig å opprettholde en velbalansert bygning. Vekten bør være minimum 50 kg for hannhunder og minimum 40 kg for tisper.

Feil og diskvalifiserende feil

Ethvert avvik fra rasestandarden betraktes som feil, og alvorligheten graderes etter hvor stort avviket er og effekten det har på hundens helse, velferd og evne til å utføre sitt tradisjonelle arbeid. 

Noen feil inkluderer avvik fra det rasetypiske, tisper som virker maskuline, rund skalle, smal snute, tynne eller hengende lepper, smal front, og overvinklet bakpart. Diskvalifiserende feil inkluderer aggressivitet eller frykt, samt tydelige tegn på fysiske eller psykiske defekter.

Raseklubbens råd og veiledning

Vi anbefaler at du tar kontakt med en anerkjent oppdretter eller raseklubben for Sentralasiatisk Ovtcharka for ytterligere veiledning og informasjon om rasen. De vil kunne hjelpe deg med å finne en hund som passer til ditt hjem og livsstil, samt gi deg råd om riktig stell, trening og helsehensyn for å sikre at du og hunden får et lykkelig og sunt liv sammen.

Vurderer du en Sentralasiatisk Ovtcharka valp?

Utforsk oppdrettere av Sentralasiatisk Ovtcharka i Norge

Kartert viser oppdrettere av Sentralasiatisk Ovtcharka i Norge med tidligere aktivitet

Hundeforsikring til Sentralasiatisk Ovtcharka?

Finn best pris og vilkår som passer best for din hundefamilie 

HobbyHund's

Rasedatabase

Antall raser
0

Mest populære raser i 2022

border collie hunderase profilbilde
#1 Border Collie | +1.701
golden retriever valp med tunge ut profilbilde raseprofil
#2 Golden Retriever | +1.166
engelsk setter utendørs raseprofilbilde
#3 Engelsk Setter | +1.074
staffordshire bull terrier Hunderase profilbilde
#4 Staff. Bull Terrier | +1.026
labrador retreiver hunderase profilbilde
#5 Labrador Retriever | +963

Utstyr til valp?

Bestill og få gratis frakt

på ordre over 999,-

Problemfri 45 dagers returrett

Feil eller misfornøyd? Vi refunderer

Trygge produkter

Testet og vurdert av hundefamilier

100 % sikker betaling på nett

Visa / MasterCard / Vipps / Klarna