Din handlekurv

Schipperke

Valp og raseprofil

#163

Popularitet i Norge

Antall registrerte valper siste 5 år

Statistikk for Schipperke i Norge

▪️  18 nye valper registrert i 2022 

▪️ En -44 % endring fra 2021

▪️  105 registrerte siste 5 år

Datakilde: NKK

Hunderasens karakteristika

5,0/5

Aktivitetsnivå

3,5/5

Samarbeidsevne

1,5/5

Pelspleie

3,0/5

Budsjett

Fakta om Schipperke

Oppsummering

  • Schipperke er en liten vakthund med røtter i Belgia.
  • Rasen har en historie som går tilbake til 1600-tallet og ble favorisert av arbeidere i Brussel.
  • Schipperkens utseende er ulveaktig, med en solid og kompakt kropp og en karakteristisk pels.
  • Den har en aktiv og nysgjerrig temperament, og er en utmerket vakthund.
  • Raseklubben anbefales for mer informasjon om rasen og dens standard.

Opprinnelse og historie

Schipperke har sitt opphav i Belgia og har en lang historie som går tilbake til 1600-tallet. På flamsk betyr schipperke «liten gjeter», og den felles forfaren til belgiske fårehunder og schipperke er antatt å være en gammel rase kalt «leuvenaar». 

I Brussel var schipperkenes popularitet stor blant arbeidere og skomakere på 1690-tallet. De arrangerte konkurranser for å vise frem det intrikate arbeidet med kobberhalsbåndene som dekorerte hundene sine. 

Schipperkenes haler var naturlig helkupert, en mote som hadde eksistert siden 1400-tallet. Rasen var også kjent for sin evne til å fange mus, rotter, muldvarper og andre skadedyr. I 1882 ble schipperken vist for første gang på en utstilling i byen Spa og fikk økt popularitet takket være dronning Marie-Henriette av Belgia. Schipperken ble introdusert i Storbritannia og USA i 1887.

 Raseklubben for schipperke ble også etablert i 1888 og er den eldste raseklubben i Belgia. Opprinnelig ble det diskutert forskjellige varianttyper, som de fra Antwerpen, Leuven og Brussel, men det har vært en innsats for å gjøre typen mer homogen over tid.

Utseende og helhetsinntrykk

Schipperke er en gjeterhund av liten størrelse, med et ulveaktig og solid bygning. Den har et kileformet hode med velutviklet skalle og relativt kort snuteparti. Kroppen er harmonisk, kort, ganske bred og kompakt, med lette benstammer.

Rasens mest karakteristiske trekk er pelsen, som skal være rikelig og rett. Pelsen danner en krage, man, flanker og bukser, og gir schipperken dens unike silhuett. Den klare kjønnspreget og kompakte størrelsen forklarer rasens store popularitet, ikke bare i Belgia, men også utenfor landets grenser.

Temperament og atferd

Schipperke er en utmerket liten vakthund som er kjent for å varsle tydelig. Den oser av vitalitet og er reservert overfor fremmede. Rasen er aktiv, smidig, utholdende og alltid interessert i det som skjer rundt den. En schipperke vil være villig til å forsvare gjenstander den er satt til å passe på og kan vise beskyttende adferd.

Den er kjærlig mot barn og alltid nysgjerrig på det som skjer bak lukkede dører eller når ting blir flyttet rundt. En schipperke uttrykker følelser ved å bjeffe høyt og intensivt, samt reise bust på nakke og rygg. Rasen er også nysgjerrig og har en naturlig jaktinstinkt for rotter og andre skadedyr.

Pels og utseende

Schipperkes pels er karakteristisk og enkel å vedlikeholde. Dekkhårene er rikelige, tykke, rette og grove, og sammen med den myke og tykke underullen gir de utmerket beskyttelse. 

Pelsen er kort på ørene, hodet, bena foran, hasene og mellomføttene. På kroppen er den middels lang og tettliggende. Det er mye lengre og mer utstående pels rundt halsen, som danner en typisk krage, på skuldrene og brystet. Bak på lårene har schipperken lengre og rikelig pels som danner bukser. Halen er dekket med pels av samme lengde som på kroppen. Pelsen er helt sort, og underullen kan være mørk grå, men den skal være helt skjult under dekkhårene.

Råd og mer informasjon

For mer informasjon om schipperken anbefales det å kontakte raseklubben. Raseklubben har ekspertise på rasen og kan gi ytterligere veiledning. Det er også viktig å følge rasens standard for å sikre sunnhet og trivsel. Rasestandarden beskriver i detalj de fysiske egenskapene og adferden som er ønskelig for schipperke. 

Ved å kontakte raseklubben og følge standarden, kan man gjøre et informert valg om å skaffe seg en schipperke-valp som vil bli en fantastisk følgesvenn.

Klikk her for å komme til raseklubben

Lykke til! 🙂

Vurderer du en Schipperke valp?

Utforsk oppdrettere av Schipperke i Norge

Kartert viser oppdrettere av Schipperke i Norge med tidligere aktivitet

Hundeforsikring til Schipperke?

Finn best pris og vilkår som passer best for din hundefamilie 

HobbyHund's

Rasedatabase

0
Antall raser

Mest populære raser i 2022

border collie hunderase profilbilde
#1 Border Collie | +1.701
golden retriever valp med tunge ut profilbilde raseprofil
#2 Golden Retriever | +1.166
engelsk setter utendørs raseprofilbilde
#3 Engelsk Setter | +1.074
staffordshire bull terrier Hunderase profilbilde
#4 Staff. Bull Terrier | +1.026
labrador retreiver hunderase profilbilde
#5 Labrador Retriever | +963

Utstyr til valp?

Bestill og få gratis frakt

på ordre over 999,-

Problemfri 45 dagers returrett

Feil eller misfornøyd? Vi refunderer

Trygge produkter

Testet og vurdert av hundefamilier

100 % sikker betaling på nett

Visa / MasterCard / Vipps / Klarna