Din handlekurv

Saluki

Valp og raseprofil

#175

Popularitet i Norge

Antall registrerte valper siste 5 år

Statistikk for Saluki i Norge

▪️  16 nye valper registrert i 2022 

▪️ En -38 % endring fra 2021

▪️  86 registrerte siste 5 år

Datakilde: NKK

Hunderasens karakteristika

5,0/5

Aktivitetsnivå

1,5/5

Samarbeidsevne

1,5/5

Pelspleie

4,0/5

Budsjett

Fakta om Saluki

Oppsummering

  • Saluki er en gammel rase kjent som arabisk eller persisk mynde.
  • Rasen har et behagelig vesen og selvstendig temperament.
  • Saluki er en langdistansehund som kan løpe langt og lenge.
  • Den er vennlig, reservert og verdig i sin oppførsel.
  • Saluki er en familiekjær hund som er livlig og leken.

Historikk

Salukien, også kjent som arabisk eller persisk mynde, er en av de eldste hunderasene som eksisterer. Den har vært tilstede i ca. 6000 f.Kr., og gravfunn fra ca. 4000 f.Kr. viser salukier som ligner på dagens rase. Opprinnelig ble salukien brukt som jakthund av beduiner og nomadestammer i Midtøsten. Den var spesielt egnet for hetsjakt under ekstremt krevende forhold, fra ørkener til fjellområder.

Salukiene jaget byttedyr som hare og gaseller i flokk og drepte dem med stolthet. De var også kjent for å samarbeide med jaktfalker. Salukiene levde tett sammen med sine eiere, beskyttet mot både dagens hete og nattens kulde.

Selv om muslimsk tradisjon ser på hunden som et urent dyr, gjaldt ikke dette for salukien. Den ble betraktet som noe helt spesielt og ble ofte gitt som gave som en gest av takknemlighet eller vennskap. I noen tilfeller kunne salukiene byttes mot andre «likeverdige objekter» som hester eller kameler.

Salukiens historie i den vestlige verden begynte da europeere som hadde tilknytning til Midtøsten, enten gjennom forretningsforbindelser eller militæret, mottok hunder i gave på 1800-tallet. Disse hundene la grunnlaget for dagens saluki i Vesten. Den første salukien ble importert til Norge i 1960 av Mossen Enger, og det første salukikullet ble født året etter.

Egenskaper/Mentalitet

Salukien har et behagelig vesen og et selvstendig temperament. Den kan være krevende og kreve tålmodighet fra eieren. Rasen er vennlig og verdig i sin oppførsel. Salukien kan virke overlegen og reservert, men den skal aldri være redd, nervøs eller aggressiv. Den er følsom og kjenner sine egne, og den vil ofte ignorere fremmede etter å ha snust på dem.

Som voksen er salukien rolig og stille innendørs, men den viser seg livlig og leken utendørs. Den trives godt med barn og andre husdyr, som katter, hvis den er vant til å omgås dem. Salukien knytter seg sterkt til familien sin og trenger nære bånd med menneskene den bor hos.

Salukien er ikke blant de aller mest lydige hundene, men med vanlig hverdagsdressur går livet med denne rasen vanligvis problemfritt. Den lærer raskt, men kan bli lei av gjentakelser. Salukien er fortsatt en jakthund, selv om jaktinstinktet varierer fra hund til hund. 

Når den slippes løs, må eieren ta ansvar og være oppmerksom. Salukien trenger frihet til å løpe, og det krever en observant eier som kan tilrettelegge for dette. På grunn av sin synsjakt gir den seg lett etter byttedyr i åpent terreng, og selv den beste innkallingen kan ignoreres når den får øye på en hare eller et rådyr. Salukien vil ofte nyte deltakelse i lure coursing.

Størrelse/Utseende

Det er variasjoner blant salukiene avhengig av stamme eller befolkningsgruppe. De sørlige ørkenområdene hadde mindre og lettere salukier, mens de nordlige fjellområdene hadde større og kraftigere individer. Rasestandarden dekker alle varianter og ønsker å bevare de forskjellige typene.

 Saluki er tilgjengelig i alle farger, tegninger og kombinasjoner av farger. Pelsen kan være kort eller lang, med langhåret variant som har silkemykt hår spesielt på ører og hale. Uavhengig av type, farge eller pels, skal salukien utstråle eleganse, ynde, symmetri,stor hurtighet og utholdenhet kombinert med styrke. 

Den har et verdig, intelligent og selvstendig uttrykk med et tankefullt blikk. Kroppsformen er lett rektangulær, men kan virke lengre. Hannene har en skulderhøyde på omtrent 58-71 cm og veier mellom 20 og 30 kg, mens tispene er noe mindre.

Helse

Saluki er kjent for å være frisk og leve lenge. Det finnes ingen dokumenterte rasebundne sykdommer. Regelmessige veterinærkontroller og et sunt kosthold vil bidra til å opprettholde god helse hos salukien.

Pelspleie

Salukiens pels krever ikke mye stell utover vanlig vedlikehold. Regelmessig børsting vil være tilstrekkelig for å holde pelsen i god stand.

Lyst til å vite mer om rasen?

Generelt anbefales det å ta kontakt med raseklubben for mer informasjon om saluki og dens egenskaper. Raseklubben har ekspertise på rasen, oversikt over oppdrettere og kunnskap om helseaspekter. 

Du kan også lese mer om rasen og dens mentale og fysiske særtrekk i rasestandarden, som er anbefalt lesing for de som vurderer å skaffe seg en valp av denne rasen.

Klikk her for å komme til Raseklubben

Lykke til med eventuell valg av saluki-valp!

Vurderer du en Saluki valp?

Utforsk oppdrettere av Saluki i Norge

Kartert viser oppdrettere av Saluki i Norge med tidligere aktivitet

Hundeforsikring til Saluki?

Finn best pris og vilkår som passer best for din hundefamilie 

HobbyHund's

Rasedatabase

0
Antall raser

Mest populære raser i 2022

border collie hunderase profilbilde
#1 Border Collie | +1.701
golden retriever valp med tunge ut profilbilde raseprofil
#2 Golden Retriever | +1.166
engelsk setter utendørs raseprofilbilde
#3 Engelsk Setter | +1.074
staffordshire bull terrier Hunderase profilbilde
#4 Staff. Bull Terrier | +1.026
labrador retreiver hunderase profilbilde
#5 Labrador Retriever | +963

Utstyr til valp?

Bestill og få gratis frakt

på ordre over 999,-

Problemfri 45 dagers returrett

Feil eller misfornøyd? Vi refunderer

Trygge produkter

Testet og vurdert av hundefamilier

100 % sikker betaling på nett

Visa / MasterCard / Vipps / Klarna