Din handlekurv

Norsk Lundehund

Valp og raseprofil

#77

Popularitet i Norge

Antall registrerte valper siste 5 år

Statistikk for Norsk Lundehund i Norge

▪️  118 nye valper registrert i 2022 

▪️ En -25 % endring fra 2021

▪️  596 registrerte siste 5 år

Datakilde: NKK

Hunderasens karakteristika

3,5/5

Aktivitetsnivå

3,5/5

Samarbeidsevne

1,5/5

Pelspleie

2,0/5

Budsjett

Fakta om Norsk Lundehund

Kort om Norsk Lundehund

  • Lundehunden er en stor personlighet i en liten hund, og den kan være litt egenrådig.
  • Vennlig og nysgjerrig – lundehunden er en ypperlig familiehund og turkamerat.
  • Dette er en lettstelt hund som krever moderate mengder mosjon.
  • Rasen bør øke i antall for å være sikret ei trygg og livskraftig framtid.

Historikk

Norsk lundehund er en eldgammel hunderase som ble brukt til jakt på lundefugl langs Norges kyst. Rasens opprinnelse er ikke helt kjent, men dokumentasjon av lundefangst med hunder strekker seg over 400 år tilbake i tid. Lundehunden hadde en viktig rolle i Kyst-Norges næringsvei, hvor den hjalp med å hente ut levende fugleunger fra utilgjengelige steinurer. Kjøttet fra lundefuglene ble brukt som menneskemat, mens fjær og dun ble brukt til sengetøy eller eksportert sørover.På 1850-tallet ble lundefuglfangst med nett mer populært, og behovet for lundehunder sank. 

På øya Måstad på Værøy, hvor kontakt med omverdenen var begrenset, bevarte man imidlertid den lokale stammen av lundehunder og tradisjonene knyttet til rasen. Et ektepar ved navn Christie i Hamar mottok noen hunder derfra på 1920- og 1930-tallet og bygget opp en flokk på 60-70 hunder.Under andre verdenskrig ble valpesyken nesten utryddet alle hundene på Måstad, og Christie-familien mottok nye hunder derfra. 

Senere rammet valpesyken også Østlandet, og mot slutten av 1950-tallet var lundehundbestanden igjen svært liten. Eleanor Christie gjorde en stor innsats for å redde rasen ved å få tilsendt fem hunder fra Måstad, som sammen med en sjette hund dannet grunnlaget for avlsarbeidet. Hun samarbeidet med flere oppdrettere, og rasen ble berget.

I dag finnes det omtrent 650 lundehunder i Norge. I 2016 ble det registrert 84 valper hos Norsk Kennel Klubb. Lundehunden anses nå som reddet, men det er fortsatt nødvendig å øke antallet for å sikre en trygg og bærekraftig fremtid for rasen.

Egenskaper og Mentalitet

Lundehunden er vennlig, nysgjerrig og oppmerksom. Den er en ideell familiehund og turkamerat. Størrelsen er perfekt for lange turer og kos hjemme. Lundehunden er en stor personlighet i en liten kropp, og kan være litt egenrådig, men den er også lærevillig.

Størrelse og Utseende

Lundehunden er en liten spisshund med en skulderhøyde på 32-38 centimeter og en vekt på 6-7 kg. Hannhundene er litt kraftigere enn tispene. Kroppsformen er rektangulær, slik at hunden er lengre enn den er høy. Pelsen er vanligvis rødbrun med hvite tegninger.På lundehunden har pelsen middels lengde, og dekkpelsen er glatt og mørk.

Anatomiske Særdrag

Lundehundens anatomiske særdrag gjør den ekstra interessant i bevaringsarbeidet.Det spesielle med lundehunden er de ekstra tærne. På forlabben har den fem treleddede tær og én som har to ledd, mens på baklabben har den fire treleddede og to toleddede tær. 

Ekstra-tærne har godt utviklede muskler, slik at de har en praktisk funksjon.Det ytre øret kan foldes sammen, slik at det indre øret beskyttes mot smuss når hunden arbeider i trange fjellganger. Hundens skulderledd er utformet slik at forbeina kan føres rett ut til siden, og nakkeleddets fleksibilitet gjør at hunden kan bøye hodet bak på ryggen.

Lyst til å lære mer om rasen?

Norsk Kennel Klubb anbefaler alle å kontakte raseklubben for å få mer informasjon om de rasene de er interessert i.Du kan også lese mer om rasen og dens helse i RAS-dokumentet som er linket nederst på denne siden. RAS står for Rasespesifikke avlsstrategier og gir en god oversikt over rasens nåværende status og klubbens fokus for fremtidig avl.

Klikk her for og komme til Raseklubb

Rasestandarden beskriver de fysiske og mentale særdragene til rasen og er også anbefalt lesning for alle som vurderer å kjøpe en valp av denne rasen.

Lykke til!

Vurderer du en Norsk Lundehund valp?

Utforsk oppdrettere av Norsk Lundehund i Norge

Kartert viser oppdrettere av Norsk Lundehund i Norge med tidligere aktivitet

Hundeforsikring til Norsk Lundehund?

Finn best pris og vilkår som passer best for din hundefamilie 

HobbyHund's

Rasedatabase

0
Antall raser

Mest populære raser i 2022

border collie hunderase profilbilde
#1 Border Collie | +1.701
golden retriever valp med tunge ut profilbilde raseprofil
#2 Golden Retriever | +1.166
engelsk setter utendørs raseprofilbilde
#3 Engelsk Setter | +1.074
staffordshire bull terrier Hunderase profilbilde
#4 Staff. Bull Terrier | +1.026
labrador retreiver hunderase profilbilde
#5 Labrador Retriever | +963

Utstyr til valp?

Bestill og få gratis frakt

på ordre over 999,-

Problemfri 45 dagers returrett

Feil eller misfornøyd? Vi refunderer

Trygge produkter

Testet og vurdert av hundefamilier

100 % sikker betaling på nett

Visa / MasterCard / Vipps / Klarna