Din handlekurv

Lhasa Apso

Valp og raseprofil

#76

Popularitet i Norge

Antall registrerte valper siste 5 år

Statistikk for Lhasa Apso i Norge

▪️  105 nye valper registrert i 2022 

▪️ En -46 % endring fra 2021

▪️  600 registrerte siste 5 år

Datakilde: NKK

Hunderasens karakteristika

3,5/5

Aktivitetsnivå

3,5/5

Samarbeidsevne

5,0/5

Pelspleie

4,0/5

Budsjett

Fakta om Lhasa Apso

Kort om rasen

  • Lhasa Apso er en gammel, langhåret hund fra Tibet, kjent som «Lykkebringeren fra verdens tak».
  • Den trives både som en aktiv turkamerat og som en kosete følgesvenn.
  • Rasen er uavhengig og har sin egen personlighet, samtidig som den er glad og selvsikker.
  • Lhasa Apso har en lang levetid og kan leve opp til 14-15 år.
  • Rasen krever regelmessig pelsstell på grunn av sin lange, tette pels.

Personlighet og egenskaper

Lhasa Apso er kjent for sin uavhengige natur og sterke personlighet. Selv om den er liten i størrelse, har den et stort hjerte og et sterkt vilje. Den er ofte beskrevet som modig, intelligent, og lojal mot sin familie.Disse hundene har en naturlig mistro mot fremmede og vil vanligvis være reservert når de møter nye mennesker. De kan være gode vakthunder og vil varsle familien sin hvis det er fremmede eller noe uvanlig skjer rundt hjemmet.Lhasa Apso er også kjent for å være selvsikker og har en tendens til å være mindre avhengig av eierne sine enn noen andre raser. 

De kan være litt egenrådige og stolte, og noen ganger vil de utfordre autoritet. Tidlig sosialisering og riktig trening er derfor viktig for å sikre en balansert og veloppdragen hund.Selv om de er uavhengige, er Lhasa Apso-hunder også veldig kjærlige og hengivne overfor sine nærmeste mennesker. De trives med oppmerksomhet og liker å være en del av familien. Mange eiere beskriver dem som kosete og tilknyttet.

Lhasa Apso er en allsidig rase som kan tilpasse seg forskjellige livsstiler. De kan være fornøyde med korte spaserturer og lek i hagen, men de kan også være energiske og aktive når de blir oppmuntret til det. De liker å være med familien sin og vil glede seg over å delta i ulike aktiviteter.

Pelsstell og helse

En av de mest kjente kjennetegnene til Lhasa Apso er den lange, tette pelsen. Pelsen krever regelmessig pleie for å unngå floker og holde den sunn og pen. Daglig børsting anbefales for å holde pelsen fri for floker og for å fjerne løst hår. Mange eiere velger også å klippe pelsen kort for å lette vedlikeholdet.Det er viktig å merke seg at Lhasa Apso-rasen kan være utsatt for visse helseproblemer. Noen av de vanligste helseutfordringene inkluderer øyeproblemer, hoftedysplasi, allergier, nyrestein og problemer med luftveiene. Tidlig oppdagelse og regelmessige veterinærkontroller er derfor viktig for å sikre god helse for rasen

Historikk 

Lhasa Apso, kjent som «Lykkebringeren fra verdens tak», stammer fra de høye slettene i Tibet, et land som grenser til India og Kina. Denne urgamle, langhårede hunden har i flere hundre år vært en trofast vakt- og selskapshund i tibetanske templer og hjem før den ble kjent i vesten.Navnet Lhasa, som betyr «Gudenes by», refererer til hovedstaden i Tibet, der oppdrett av rasen fant sted, spesielt hos gudekongen Dalai Lama i hans palass, Potala. «Apso», den andre delen av navnet, har flere mulige betydninger, som «geitelignende» på grunn av den raggete pelsen, «langhåret» eller «helt dekt med hår», eller til og med «varslingshund». Tibetanske kilder omtaler også hunden som «Abso Seng Kye», som betyr langhåret eller gjøende løvehund.Lhasa-hundene har tilpasset seg det harde klimaet i Tibet, med kalde vintrer, varme somre og store temperaturvariasjoner. Den lange, tette pelsen beskytter dem mot elementene, og håret rundt øynene og mellom tærne gir ekstra beskyttelse. 

Til tross for de tøffe forholdene, er rasen robust og har en imponerende lungekapasitet. Sterke ben, god fysisk kondisjon og frie bevegelser var nødvendig for å overleve i det høye fjellandet.Rasens historie går tilbake minst 800 år f.Kr., basert på historiske beretninger fra tibetanske klostre. Tibet har imidlertid vært et fjernt og lukket land for vesten, og etter den kommunistiske invasjonen i Tibet i 1950, ble mange av de historiske opptegnelsene sannsynligvis ødelagt. Det antas likevel at noen av de beste lhasa apso-hundene ble ført med Dalai Lama i eksil i India.I den tibetanske religionen, buddhismen, spilte den symbolske løven en viktig rolle som vokter av templene og hellige steder. 

Tibetanske kunstverk viser ofte stiliserte løvefigurer. Tibetanerne sammenlignet de små, langhårede hundene med løver, selv om de aldri hadde sett en løve i virkeligheten. Lhasa Apso-hund som ligger ved siden av en mediterende munk eller som vokter inngangen til et tempel. Dette bidro til å skape en mytisk og spirituell aura rundt rasen.I vesten ble Lhasa Apso først introdusert tidlig på 1900-tallet, da noen få hunder ble gitt som gaver til britiske og europeiske diplomater og reisende som besøkte Tibet. Rasen ble raskt populær blant hundeeiere som var fascinert av dens unike utseende, historie og personlighet.I 1933 ble den første Lhasa Apso importert til USA, og i 1935 ble rasen anerkjent av American Kennel Club (AKC). Siden den gang har Lhasa Apso blitt en kjent og elsket rase over hele verden..

Raseklubben

Med riktig trening, sosialisering og omsorg kan Lhasa Apso være en fantastisk følgesvenn og et kjært medlem av familien. Vi anbefaler deg å kontakte raseklubben for mer informasjon.

Klikk her for å komme direkte til raseklubben

Lykke til med din nye lille kompis!

Støtende Kilder: Dyrebar, Dyreliv

Vurderer du en Lhasa Apso valp?

Utforsk oppdrettere av Lhasa Apso i Norge

Kartert viser oppdrettere av Lhasa Apso i Norge med tidligere aktivitet

Hundeforsikring til Lhasa Apso?

Finn best pris og vilkår som passer best for din hundefamilie 

HobbyHund's

Rasedatabase

0
Antall raser

Mest populære raser i 2022

border collie hunderase profilbilde
#1 Border Collie | +1.701
golden retriever valp med tunge ut profilbilde raseprofil
#2 Golden Retriever | +1.166
engelsk setter utendørs raseprofilbilde
#3 Engelsk Setter | +1.074
staffordshire bull terrier Hunderase profilbilde
#4 Staff. Bull Terrier | +1.026
labrador retreiver hunderase profilbilde
#5 Labrador Retriever | +963

Utstyr til valp?

Bestill og få gratis frakt

på ordre over 999,-

Problemfri 45 dagers returrett

Feil eller misfornøyd? Vi refunderer

Trygge produkter

Testet og vurdert av hundefamilier

100 % sikker betaling på nett

Visa / MasterCard / Vipps / Klarna