Dachshund Korthåret

Valp og raseprofil

#54

Popularitet i Norge

Antall registrerte valper siste 5 år

Statistikk for Dachshund Korthåret i Norge

▪️  234 nye valper registrert i 2022 

▪️ En -3 % endring fra 2021

▪️  871 registrerte siste 5 år

Datakilde: NKK

Hunderasens karakteristika

3,5/5

Aktivitetsnivå

3,5/5

Samarbeidsevne

1,5/5

Pelspleie

2,0/5

Budsjett

Fakta om Dachshund Korthåret

Oppsummering av Dachshund Korthåret

  • En stor hund i et lite format: Dachshunden er en robust og energisk rase som kommer i ulike størrelser og hårlag.
  •  Allsidig jakt- og sporhund: Dachshunden, også kjent som «den lille allrounderen,» er kjent for sin oppfinnsomhet og er en dyktig jakt- og sporhund.
  •  Historisk betydning: Dachshundens opprinnelse går tilbake til middelalderen, der den ble avlet frem som en støverrase for hijakt. Den er nå anerkjent over hele verden som en allsidig og nyttig jakthund.
  •  Aktiv og morsom familiehund: Dachshunden er ikke bare en utmerket jakthund, men også en ypperlig familiehund og turkamerat. Den er kjent for sin energi, sjarm og utstråling.
  •  Forskjellige størrelser og hårlag: Dachshunden kommer i ni forskjellige rasevarianter. Størrelsene inkluderer standard, dverg og kanin, og de har også varianter med strihår, langhår og korthår.

Historikk

Dachshunden, opprinnelig fra Tyskland, har fått navnet sitt fra det tyske ordet «dachs,» som betyr grevling. I de tidlige årene ble den også kalt «grevlinghund» her i Norge. Rasen er avlet fra et mutantgen som gir kortbente ben på en ellers normal skjelettoppbygning.

 Dachshundens historie kan spores tilbake til middelalderen, der den ble avlet frem fra støverraser som var spesielt egnet for hijakt. Denne kortbente hunden har nå oppnådd anerkjennelse som en av de mest allsidige og nyttige jakthundene i moderne tid.

Egenskaper og mentalitet

Dachshunden har i dag mange bruksområder, inkludert hijakt, drevjakt, spor- og ettersøkshund. Den er spesielt egnet for rådyrjakt og har en behagelig drivtakt som passer både viltet og jegerne. Dachshunden er også en fantastisk familiehund og en god turkamerat. På hundeutstillinger viser den gjerne sin energi, sjarm og utstråling.

 Den kan ofte finnes blant de beste i konkurransen på større utstillinger. Rasen har også forskjellige jaktprøver som gir rett til championat, samt blodsporprøve og fersksporprøve som kan gi hunden og eieren status som ettersøksekvipasje. Dachshunden viser seg også hjertelig tilstede på hundeutstillinger og kvalifiserer seg ofte til å konkurrere mot de beste blant mange forskjellige raser.

Dachshunden er en aktiv og underholdende familiehund. Den har en tendens til å sortere sine bekjente og behandler noen som «personlige venner» som den utnytter til siste godbit. Den tar seg til rette i omgivelsene og liker å ligge høyt for å ha full oversikt over reviret sitt. Når den ønsker ro, foretrekker den ofte å ligge under eller inni noe, gjerne gjemt under dynen.

For å oppnå lydighet og vennlighet krever dachshunden en bestemt og konsekvent eier. Med sine iboende jaktegenskaper er det ikke alltid trygt å la den løpe løs under turer. Dachshunden skal være sunn, aktiv og glad i å arbeide. Som turkamerat er den enestående. Med riktig tilpasset tempo kan den trave av sted i timevis. I sitt trivselstempo er den en svært effektiv terrengsluker, som en skikkelig firehjulstrekker!

Størrelse og utseende

Dachshunden kommer i ni forskjellige rasevarianter. Størrelsen varierer fra standard, dverg til kanin. Ifølge rasestandarden skal den største varianten veie rundt 9 kilo. De mindre variantene har ingen spesifikke vektgrenser, men de klassifiseres basert på brystmålet, som blir tatt rundt brystkassen like bak forbena. Kanindachsen kan måle opp til 30 cm i brystomfang, mens dvergdachshunden kan måle fra 30 til 35 cm.

I tillegg til størrelsesinndelingen er rasen også delt inn i tre hårlag: strihåret, langhåret og korthåret.- Strihåret: Hele kroppen, bortsett fra snute, øyebryn og ører, er dekket av en jevn, tett og stri pels med underull. Snuten har bart, og øyenbrynene er buskete. Pelsen på ørene er kortere og nesten glatt. Halen har en god og jevn pels.- Langhåret: Pelsen er glatt, glinsende og tilliggende, med underull. Den er lengre under halsen, på kroppens underside og spesielt på ørene. På baksiden av bena dannes et tydelig beheng, og halen har en fullstendig fane.- Korthåret: Pelsen er kort, tett, glinsende og tilliggende, fast og hard. Det skal ikke være synlige bare flekker. Halen har en fin, dekkende pels, men den skal ikke være for rikelig. Noen lange beskyttelseshår på undersiden er akseptabelt.

Helse

Dachshunden er generelt en sunn rase som har en lang levetid. Norske Dachshundklubbers Forbund (NDF) jobber for at avlsarbeidet skal fokusere på mentalt og fysisk sunne hunder. Ryggprolaps er en vanlig helseutfordring hos dachsen, og NDF legger stor vekt på å håndtere denne sykdommen gjennom avlsarbeidet. 

Tidligere hadde rasen et øyelysningsprogram for PRA (øyesykdom), men forekomsten ernå svært sjelden. Likevel velger mange fortsatt å få hundene øyelyst før de brukes i avl. Andre helseaspekter er beskrevet i RAS-dokumentet.

Pelsstell

Dachshunden har sjelden problemer med pelsen og normalt røyter den i løpet av vår og høst. Oppdrettere vil kunne gi veiledning om hvordan hunden bør stelles, men generelt sett trenger korthårede dachshunder en stiv børste og pusseklut, langhårede dachshunder trenger en fintannet metallkam, og strihårede dachshunder trenger en karde og en sløv trimmekniv.

 De to første variantene krever minimalt med pelsstell, mens strihårede dachshunder må trimmes og pusses jevnlig.Kvaliteten på strihårsvariantens pels kan variere fra nesten korthårsutseende til en ullpels som krever omfattende pelsstell.

 Hvis du ønsker en strihåret dachshund med god brukspels, bør du spørre om pelskvaliteten på valpen og dens avstamning. Du bør også be oppdretteren om skriftlig veiledning om pelstrimming.

Mer informasjon om rasen

Generelt anbefales det alle interesserte i rasen å ta kontakt med raseklubben. Raseklubben har ekspertise om rasen, oversikt over oppdrettere og kunnskap om rasens helse. Du kan finne lenke til raseklubben nederst på denne siden.Du kan også lese mer om rasen og dens helse i RAS-dokumentet, som står for Rasespesifikke Avlstrategier. 

Dette dokumentet gir en god oversikt over rasens nåværende status og klubbens fokus når det gjelder avl i fremtiden. Rasestandarden beskriver de fysiske og mentale egenskapene til rasen og anbefales som lesing for alle som vurderer å kjøpe en valp av denne rasen.Rasen blir omtalt i BSI (Breed Specific Instructions) angående overdrivelser hos stambokhunder. BSI beskriver risikoområder for visse hunderaser og er ment som et supplement til rasestandarden. BSI skal bidra til å øke dommerens fokus på eksteriørtrekk som kan true hundenes helse og velferd hvis de blir for ekstreme.

Klikk her for og komme til Raseklubben

Lykke til med din søken etter informasjon om dachshundkorthåret!

Støttende Kilder: Dyrebar, Rasehund, Rasehund

Vurderer du en Dachshund Korthåret valp?

Utforsk oppdrettere av Dachshund Korthåret i Norge

Kartert viser oppdrettere av Dachshund Korthåret i Norge med tidligere aktivitet

Hundeforsikring til Dachshund Korthåret?

Finn best pris og vilkår som passer best for din hundefamilie 

HobbyHund's

Rasedatabase

0
Antall raser

Mest populære raser i 2022

border collie hunderase profilbilde
#1 Border Collie | +1.701
golden retriever valp med tunge ut profilbilde raseprofil
#2 Golden Retriever | +1.166
engelsk setter utendørs raseprofilbilde
#3 Engelsk Setter | +1.074
staffordshire bull terrier Hunderase profilbilde
#4 Staff. Bull Terrier | +1.026
labrador retreiver hunderase profilbilde
#5 Labrador Retriever | +963

Utstyr til valp?

Bestill og få gratis frakt

på ordre over 999,-

Problemfri 45 dagers returrett

Feil eller misfornøyd? Vi refunderer

Trygge produkter

Testet og vurdert av hundefamilier

100 % sikker betaling på nett

Visa / MasterCard / Vipps / Klarna