Din handlekurv

Cocker Spaniel

Valp og raseprofil

#8

Popularitet i Norge

Antall registrerte valper siste 5 år

Statistikk for Cocker Spaniel i Norge

▪️  777 nye valper registrert i 2022 

▪️ En -8 % endring fra 2021

▪️  3328 registrerte siste 5 år

Datakilde: NKK

Hunderasens karakteristika

3,5/5

Aktivitetsnivå

5,0/5

Samarbeidsevne

3,5/5

Pelspleie

3,5/5

Budsjett

Fakta om Cocker Spaniel

Oppsummert

  • Cocker Spaniel, en opprinnelig jakthund, er en aktiv rase som krever mye fysisk og mental trening
  • Disse vakre hundene trenger regelmessig bading, klipping og trimming av pelsen, og det anbefales å få veiledning av oppdretteren når det gjelder pelspleie
  • Øreproblemer kan forekomme, og det er også lurt å snakke med raseklubben og oppdretteren om dette

Cocker Spaniel’s historie

Cocker Spaniel er en av flere spanielvarianter som deler samme opphav. Opprinnelig ble rasen brukt som støtende fuglehund på de britiske øyer, og senere ble den også brukt til å reise fugl og annet småvilt innenfor skyteavstand. Rasen ble offisielt anerkjent i 1905 og fikk sin første standard i den engelske kennelklubben.

Cocker Spaniel er den mest kjente av alle spanielvariantene og har blitt utbredt over hele verden. Selv om den i mindre grad brukes som jakthund i dag, er den først og fremst en populær familiehund. Det finnes imidlertid en såkalt «working» variant av rasen, hvor avlen har vært fokusert på jaktegenskaper og avviklet noe fra rasestandarden når det gjelder utseende. Denne varianten eies hovedsakelig av de som har spesiell interesse for jakt og jaktprøver, samt av politi og tollvesen som bruker dem som narkotika- og bombehunder.

Jakt Cocker Spaniel

Cocker Spaniel er en allsidig og ivrig jakthund som har en rik historie som en pålitelig følgesvenn for jegere. Med sitt opprinnelige formål å jakte på fugl, spesielt woodcock, har de bevist sin dyktighet på jaktmarken. Disse hundene har gode apporteringsferdigheter og er kjent for å kunne jobbe tett sammen med jegeren i varierte terreng. Deres nysgjerrighet, energi og vilje til å arbeide gjør dem til flotte jaktpartnere som også kan tilpasse seg som kjæledyr i hjemmet. Cocker Spaniel er kjent for sin duft- og søkerferdigheter, samt deres evne til å hente byttedyr fra vann eller terreng. Deres samarbeidsvillighet og lydighet er avgjørende for effektiv jakt. Med riktig opplæring og tidlig sosialisering kan en jakt Cocker Spaniel vise seg å være en trofast følgesvenn på jakteventyrene dine.

Egenskaper og mentalitet

Cocker Spaniel har en nett størrelse, et sporty vesen, godt gemytt og vakkert utseende. Rasen passer både i byen og på landet. Til tross for sin hendige størrelse og pels, har mange individer fremdeles sine opprinnelige instinkter som støtende og apporterende fuglehund. Det er derfor viktig å behandle Cocker Spaniel som en hund og ikke som en «sofagris». Disse hundene trenger jevnlig mosjon og mental stimulering. Man må aldri glemme at dette er en jakthund.

Størrelse og utseende

Cocker Spaniel skal utstråle styrke og utholdenhet. Mankehøyden er rundt 40 cm. Benstammen skal være relativt kraftig i forhold til hundens størrelse, og bena skal ha runde, tykke og katteaktige poter. Dette er en langhåret rase, med faner på buken, brystet, baksiden av bena og på ørene. Resten av kroppen har nokså kort og glatt pels som ligger tett inntil. Mange Cockere i dag har rikelig pels, spesielt på forsiden av lemmene. Alle pelsfarger er tillatt, men ensfargede hunder skal ikke ha hvite tegninger, selv om en hvit flekk på brystet godtas.

Cocker Spanielens farger

Cocker Spaniel er kjent for sin varierte pelsfarge, som gir hver hund et unikt utseende. Fargene inkluderer svart, aske, brun, gull, rød og partifarger som kombinerer ulike nyanser. Uansett farge har Cocker Spaniel en vennlig og hengiven natur som gjør dem til flotte følgesvenner. Pelsfargen påvirker ikke deres personlighet eller evne til å være trofaste og kjærlige hunder i hjemmet.

Pelsstell

Cocker Spaniel krever mye pelspleie. Regelmessig børsting, bading og klipping er nødvendig for å holde pelsen flokefri og velstelt. Det krever innsats å holde en Cocker i god pelskondisjon. Hundens trivsel er alltid det viktigste, så en familiehund som ikke blir brukt til utstilling, kan gjerne klippes i en kortere frisyre, noe som gjør det enklere å holde pelsen ren og fri for floker.

Norsk Spaniel Klubb

Det anbefales generelt alle å ta kontakt med Norsk Spaniel Klubb hvis man vurderer en Cocker Spaniel.

Klikk her for å komme direkte til raseklubben.

Lykke til!

Støttende kilder:
Wikipedia, Dyreliv, Norsk Spaniel Klubb

Vurderer du en Cocker Spaniel valp?

Utforsk oppdrettere av Cocker Spaniel i Norge

Kartert viser oppdrettere av Cocker Spaniel i Norge med tidligere aktivitet

Hundeforsikring til Cocker Spaniel?

Finn best pris og vilkår som passer best for din hundefamilie 

HobbyHund's

Rasedatabase

0
Antall raser

Mest populære raser i 2022

border collie hunderase profilbilde
#1 Border Collie | +1.701
golden retriever valp med tunge ut profilbilde raseprofil
#2 Golden Retriever | +1.166
engelsk setter utendørs raseprofilbilde
#3 Engelsk Setter | +1.074
staffordshire bull terrier Hunderase profilbilde
#4 Staff. Bull Terrier | +1.026
labrador retreiver hunderase profilbilde
#5 Labrador Retriever | +963

Utstyr til valp?

Bestill og få gratis frakt

på ordre over 999,-

Problemfri 45 dagers returrett

Feil eller misfornøyd? Vi refunderer

Trygge produkter

Testet og vurdert av hundefamilier

100 % sikker betaling på nett

Visa / MasterCard / Vipps / Klarna