Din handlekurv

Chow Chow

Valp og raseprofil

#81

Popularitet i Norge

Antall registrerte valper siste 5 år

Statistikk for Chow Chow i Norge

▪️  118 nye valper registrert i 2022 

▪️ En -30 % endring fra 2021

▪️  521 registrerte siste 5 år

Datakilde: NKK

Hunderasens karakteristika

3,5/5

Aktivitetsnivå

1,5/5

Samarbeidsevne

5,0/5

Pelspleie

4,0/5

Budsjett

Fakta om Chow Chow

Kort om rasen

  • Chow Chowen er en unik rase med sitt spesielle utseende, inkludert rette bakben, blå tunge og et katteaktig vesen.
  • Denne hunden er kraftfull og imponerende.
  • Rasen er vennlig mot andre hunder.
  • Manken, spesielt hos hannhunder, gir et inntrykk av en løve.

Historie

Det er flere teorier om Chow Chowens opprinnelse. Arkeologiske funn indikerer at en kortsnutet, bredbrystet hund eksisterte i den sibirske bronsealderen. Denne hunden ble etter hvert domestisert og ble senere funnet i Tibet og andre områder. Disse dyrene var sterke og imponerende og ble beskrevet som løveaktige med et hundehode. En keramisk figur fra Han-dynastiet (206 f.Kr. til 220 e.Kr.) viser stor likhet med dagens Chow Chow: et kraftig hode, rette bakben, høyt ansatt hale og et kompakt, løveaktig utseende. Slike figurer er vanligvis funnet i par og kalles Foo-hunder.Første gang en hund som kan ha vært en Chow Chow ble beskrevet, var i England i 1785. 

De Chow Chowene som fantes på den tiden, ble trolig smuglet ut fra Kina eller Tibet, da de ble ansett som hellige og bare kunne eies av klostre og rike mandariner. Mange tror at rasen ble spist i Kina, ettersom det også er en matrett som heter chow chow. Dette er imidlertid ikke riktig. Dagens Chow Chow er alle etterkommere av de stolte og eksklusive hundene til klostre og mandariner.Interessen for Chow Chow i Europa begynte virkelig etter 1850, med flere importerte hunder til England. Rasen hadde flaks, for de rike og adelige kjøperne visste kanskje ikke mye om oppdrett av hunder, men de hadde råd til å betale andre for å vite det. 

Dermed fikk Chow Chow en flying start i England. Den første utstilte Chow Chowen var Chinese Puzzle, som ble vist frem på Crystal Palace i 1880.I 1895 ble verdens første Chow Chow-raseklubb, «The Chow Chow Club,» grunnlagt i England. Rasens standard ble utviklet i England basert på en Chow Chow ved navn Ch Chow VIII, en hannhund med flott rød farge, men med et temperament som kunne være utfordrende. Fra starten har rasestandarden nevnt Kina som rasens opprinnelsesland og England som rasens hjemland. I 2012 ble ansvaret for Chow Chow-rasestandarden også overført til Kina, som nå blir ansett som rasens hjemland.

Egenskaper og mentalitet

Chow Chowen er vennlig mot andre hunder og starter sjelden konflikter. Selv om den vanligvis forsvarer seg lett hvis den blir provosert. Chow Chow-elskere hevder at rasen er svært intelligent fordi den kun gjør det den vil, når den selv vil. Men andre som ikke forstår rasens særpreg, kan feilaktig kalle den dum og lat. Ikke la deg lure, for denne rasen er utrolig rask over korte avstander og kan eksplodere i fart når den ser noe interessant som den vil utforske.

Størrelse og utseende

Chow Chowen er unik med sine rette bakben, blå tunge og katteaktige vesen. De rette bakbena bidrar til den karakteristiske stive gange. Mankelen, spesielt hos hannhunder, gir inntrykk av en løve.Chow Chowen skal være kort, kompakt, aktiv og ha god benstamme. En god nakke og oppreist holdning er viktig for å oppnå det rette, selvsikre utseendet. 

Skulderhøyden skal være mellom 48 og 56 cm for hannhunder og mellom 46 og 51 cm for tisper.Hodet er stort i forhold til kroppen, med en kraftig og bred skalle. Ørene er små, tykke og avrundet i spissen. De er også langt fra hverandre og sitter langt fremme på hodet. Snuten skal være bred og godt utfylt under øynene for å gi et fryktinngytende inntrykk av å kunne skremme onde ånder. Øynene er relativt små, tørre og mandelformede. Rasens uttrykk skal ikke oppnås ved hjelp av løs og rynkete hud. 

Chow Chowen skal ha en blåsort tunge og helst også tannkjøtt i samme farge, samt et saksebitt.Fargen kan variere mellom rød, blå, sort, fawn eller krem, med eller uten lyse avskygninger på hale og bakpart.Chow Chow finnes i to pelsvarianter: langhåret, som er mest vanlig, og korthåret. Begge pelsvariantene konkurrerer sammen i utstillingsringen.

Pelsstell

Rasen krever regelmessig og grundig pelsstell. Den korthårede varianten er naturligvis enklere å stelle. Innenfor den langhårede varianten kan det variere i lengde og tetthet på pelsen.

Ønsker du å lære mer om rasen?

Det anbefales å kontakte raseklubben for ekspertise om rasen, oppdretteroversikt og kunnskap om rasens helse.

Klikk her for å komme direkte til raseklubben!

Lykke til!

Stønnende Kilder: Wikipedia, Dyrebar, Dyreliv, Rasehund.

Vurderer du en Chow Chow valp?

Utforsk oppdrettere av Chow Chow i Norge

Kartert viser oppdrettere av Chow Chow i Norge med tidligere aktivitet

Hundeforsikring til Chow Chow?

Finn best pris og vilkår som passer best for din hundefamilie 

HobbyHund's

Rasedatabase

0
Antall raser

Mest populære raser i 2022

border collie hunderase profilbilde
#1 Border Collie | +1.701
golden retriever valp med tunge ut profilbilde raseprofil
#2 Golden Retriever | +1.166
engelsk setter utendørs raseprofilbilde
#3 Engelsk Setter | +1.074
staffordshire bull terrier Hunderase profilbilde
#4 Staff. Bull Terrier | +1.026
labrador retreiver hunderase profilbilde
#5 Labrador Retriever | +963

Utstyr til valp?

Bestill og få gratis frakt

på ordre over 999,-

Problemfri 45 dagers returrett

Feil eller misfornøyd? Vi refunderer

Trygge produkter

Testet og vurdert av hundefamilier

100 % sikker betaling på nett

Visa / MasterCard / Vipps / Klarna