dame som klapper en rolig hund med hund på haken til hund som fremstår berolighet

5 tips til håndtering av en stresset hund

Hvordan få en rolig hund?

En urolig, stresset eller nervøs hund kan være hjerteskjærende for en hundeeier, og ikke minst frustrerende.

– «Er det jeg som gjør noe galt?»

Vi prøver å berolige med kos eller rolig snakk, men det er ingenting som ser ut til å fungere.Har du en urolig, nervøs eller stresset hund kan dette innlegget forhåpentligvis være til god hjelp. 

1. Identifiser årsaken

Det første vi må gjøre er å finne ut hvorfor hunden er urolig eller stresset, slik at vi kan implementere riktige tiltak.

Det finnes som regel tre gjengående årsaker til stresset adferd hos en hund.

1.1 Gener

Ikke hver så rask til å gi deg selv skylden. Det kan godt være at din hund er genetisk hyperaktiv. I dette tilfellet kommer du kanskje ingen vei med trening, uansett hvor hardt du prøver. Det anbefales da at dyret undersøkes av en veterinær eller adferdstrener umiddelbart.

1.2 Dressur

Problemer relatert til dressur kan det være at vi ubevisst bidrar til å øke hundens nervøsitet. Hvis dyret for eksempel blir vill av begeistring for å se oss, og vi fortsetter å leke med den, oppmuntrer vi denne holdningen. Den vil lære at den oppnår mer oppmerksomhet ved å være hysterisk. Det er viktig og lære opp hunden allerede fra den er valp for å unngå uvaner. Du kan lese mer om dressur i artikkelen «Slik får du en lydig hund.«

1.3 Miljø

Dersom en hund er mye alene hjemme, kan dette fort bli dens naturlige habitat. Resultatet av dette vil kunne utspille seg i at den faktisk blir urolig av at mennesker og andre dyr i sitt nærvær. De foretrekker stillheten, ovenfor oppmerksomhet og samhandling.

Krangling eller drastiske skift av stemningsleie i husholdningen er en miljømessig faktor som kan påføre en hund mye stress. Psykisk vil de utvikle en forsvarsmekanisme hvor de kontinuerlig på vakt eller bekymret for at en krangel skal utløses.
Skal dere krangle eller diskutere høyt, kanskje det kan være en god idé å ta krangelen i bilen eller et annet isolert sted? 

2. For lite mosjon

En stresset hund trenger å få ut energi og frigi adrenalin. En god løsning er å tilrettelegge for mye mosjon og aktivitet. Hvor mye mosjon som er hensiktsmessig varierer veldig fra rase til rase. Men en ting er sikkert, alle hunder har godt av en god dose aktivitet for en sunn psykisk helse akkurat som oss mennesker..

En rolig hund vil også ha behov for en god dose mosjon, men en urolig hund vil ha et ekstra behov. På lik linje som et menneske diagnostisert med ADHD. Mosjon vil stimulere til bedre søvn og en mer stabil adferd gjennom dagen i våken tilstand.

3. Leker som motvirker stress eller nervøsitet

Det virker kanskje rart, men det finnes leker som hjelper en urolig hund, spesielt innendørs. Først kan du ta hunden med ut og la den få løpe, hoppe og leke slik at den får gjort fra seg så mye energi som mulig.

Deretter kan du ta den med inn for en mer avslappet lek. Du kan for eksempel sette deg ned med den og trille ball over en kort avstand. På denne måten kan du leke med hunden uten å gjøre den mer urolig.

En annen morsom lek er søke-leken, der du sprer godbiter forskjellig steder i hjemmet eller i hagen. Også lar du hunden søke seg frem til godbitene. 

Les gjerne denne artikkelen om morsomme leker å gjøre hjemme.

4. Oppsøke en profesjonell hundetrener

Fagfolk vet best. Dette er deres yrke og lidenskap. Ofte kan et par betalte sesjoner utgjøre store forskjeller for hundens sin psykiske helse.
Veiledende og konkrete tiltak for videre behandling tilpasset hunden sin lidelse vil kunne komme godt til nytte og være vel vert investeringen. 

Et rimelig alternativ å starte med kan være å kjøpe ett nettbasert kurs hos online-hundetrening.no

Eller alternativt investere i personlige privattimer med en profesjonell hundetrener nær deg:

Tunge Hundesenter (Vestlandet)

Carina Josefine (Innlandet / Østlandet)

Oslo Hundetrener (Østlandet)

Tore Lislevand (Sørlandet)

Hundesenteret (Midt-Norge)

De fleste hundetrenere i dag tilbyr en sammenheng av nettkurs og private timer.

5. En husholdning som samarbeider

Med en urolig hund i hus er det viktig at familiemedlemmene snakker sammen og bruker de samme metodene. Dersom alle gjør det de selv tror er best, kan det oppstå forvirring hva hva som er riktig eller galt som kan gi forverrende utslag av stress. Da oppnår man selvfølgelig ingen forbedring.

Innføring av kjøreregler tilknyttet  lufteturer, lek, kos og oppmerksomhet vil være hensiktsmessig, slik at tiltakene ikke jobber i mot hverandre. Alle i familien burde være godt informerte om hvordan de skal håndtere tiltakene for å gjøre hunden roligere til sinns.

Anbefalt for stressredusering

NÆRINGNYHET: Naturens optimale formel for hundens velvære!

Pawbiotix er den eneste næringsformelen laget for å gi hunden din de optimale og balanserte nivåene av de fem nødvendige sunne tarmbakteriene.

pawbiotix
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Bestill og få gratis frakt

på ordre over 999,-

Problemfri 45 dagers returrett

Feil eller misfornøyd? Vi refunderer

Trygge produkter

Testet og vurdert av hundefamilier

100 % sikker betaling på nett

Visa / MasterCard / Vipps / Klarna

Spar 40% nå!

Pawbiotix er den eneste ernæringsformuleringen skapt for å hjelpe hunden din med å nå de optimale og balanserte nivåer av de fem essensielle tarmbakteriene som trengs for et godt liv.

pawbiotix